Intel + Arduino = Intel Curie alapú Genuino 101 hobbi pc

A Genuino 101 az Amerikai Egyesült Államokban Arduino 101 néven kerül forgalomba – mindkét eszköz alapját egy 32-bites x86-os Intel Curie modul adja.

Intel + Arduino = Intel Curie alapú Genuino 101 hobbi pc

Az Intel és az Arduino szakembereinek együttműködéséből egy ötletes új miniszámítógép született, ami az Amerikai Egyesült Államok területén az Arduino 101 nevet viseli, a többi régióban pedig Genuino 101 néven válik majd ismertté. Hardveres alapok tekintetében mindkét változat teljesen egyforma, csak úgy, ahogy funkcionalitás tekintetében is. Mivel Európában, és így Magyarországon is a Genuino 101 név lesz érvényben, a továbbiakban mi is ezt használjuk. Az újdonság egyébként az Arduino szülőföldjén, Olaszországban, azon belül is Rómában, a Maker Faire alkalmával mutatott be.

A Genuino 101 első ránézésre az Arduino Uno formátumát örökölte: a csatlakozók száma, típusa, funkcionalitása és elrendezése sem változott, így az Arduino Uno mikrovezérlővel kompatibilis kiegészítők a Genuino 101 alatt is működésre bírhatóak. A Genuino 101 a szokásos Atmel ATMega 328p vezérlő helyett már egy sokkal modernebb lapkát alkalmaz, ami az Intel műhelyéből érkezett.

Intel Curie

A szóban forgó chip egy Intel Curie sorozatú, Quark SE lapkára támaszkodó megoldás, ami ebben az esetben 32 MHz-es magórajelen ketyeg és 32-bites x86-os támogatással kecsegtet. A SoC fedélzetén 196 KB-nyi Flash memória és 24 KB-nyi SRAM is jelen van – igaz, az Intel hivatalos weboldala 384 KB-nyi Flashről és 80 KB-nyi SRAM-ról tesz említést, amiből 24 KB-nyi a sketchekhez is használható. Flash és SRAM ide vagy oda, az biztos, hogy ezen felül még hattengelyes gyorsulásmérő, illetve giroszkóp, valamint Bluetooth LE vezérlő is jelen van a repertoárban.

A különböző elektronikai eszközöket 14 darab digitális I/O csatlakozó várja, amelyek közül 4 PWM kimenetet is kínál, plusz a szokásos 6 darab analog I/O csatlakozó sem hiányzik a sorból. A rendszer USB 1.1-es porttal érkezik, a mikrovezérlő pedig 3,3 voltos feszültséggel működik, de I/O fronton az 5 voltot is tolerálja. A 68,6 x 53,4 milliméteres alaplap 7 és 12 volt közötti üzemi feszültséggel működő tápegységet igényel, a támogatott feszültségtartomány azonban ennél jóval szélesebb, hiszen 6 volttól egészen 20 voltig terjed. Programozás tekintetében továbbra is használható a megszokott hivatalos Arduino IDE, az eszközön pedig ViperOS RTOS operációs rendszer teljesít szolgálatot.

A Genuino 101 a hobbisták mellett az oktatásban résztvevőket is célba veszi majd, hisz a CTC (Creative Technologies in the Classroom – vagyis Kreatív Technológiák az Osztályteremben) nevű kezdeményezés keretén belül fontos cél, hogy a platform segítségével megismertessék a diákokat a programozás, az elektronika és a mechanika alapjaival is. A programot az Arduino illetékesei hívták életre, sikerére pedig jellemző, hogy már most is több, mint 300 iskolában fut a kurzus, de a Genuino 101 megjelenését követően remélhetőleg még tovább növekszik ez a szám.

A Genuino 101 a jelenlegi tervek szerint a következő év első felében kerül az üzletek polcaira, ára pedig 30 dollár lesz – pont annyi, amennyibe a Raspberry Pi 2 Model B is kerül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward