Shop menü

IMPRESSZÍV HŰTÉS M.2-ES SSD KÁRTYÁK SZÁMÁRA – JELENTŐSEN ALACSONYABB ÜZEMI HŐFOK

A torony formátumú processzorhűtőre emlékeztető dizájn a jelek szerint rendkívül jó hatásfokú hűtést eredményez, természetesen hőcső is szerepel az egyenletben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Impresszív hűtés M.2-es SSD kártyák számára – Jelentősen alacsonyabb üzemi hőfok

Az M.2-es SSD kártyák egyre nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, ennek megfelelően egyre fontosabb lehet a minél hatékonyabb hűtés, hiszen a nagyobb teljesítményhez komplexebb és nagyobb teljesítményű SSD vezérlő, valamint gyorsabb NAND Flash lapkák kellenek, ezek pedig egyre több hőt termelnek, amelynek elvezetése a Phison szerint a PCI Express 6.0-s kártyák esetében az aktív hűtés bevetését is szükségessé teheti, természetesen ez alatt az abszolút csúcskategóriára értve.

Galéria megnyitása

A különböző hűtési megoldásokat fejlesztő és gyártó cégek már egy ideje felismerték, lehet igény az M.2-es SSD kártyák extra hűtésére, ennek megfelelően néhány igazán extrém termék is született, hírünk főszereplője is közéjük sorolható. A legújabb hűtés a kínai JuiShark mérnökeinek köszönhető, akik a JuiSghark M.2 Three nevű termék formájában egy igen impozáns megoldást tettek le az asztalra – formavilág tekintetében már-már a processzorhűtők világát idézi.

Az újdonság M.2-es hűtéshez képest abszolút nem kicsi, hiszen 82 milliméter magas, 35,5 milliméter széles és 74,5 milliméter hosszú. A termék egy hőcső segítségével veszi át a melegedő komponensek által termelt hőt, majd ezeket alumínium lamelláknak továbbítja. Alap esetben opcionális a ventilátor, de ha kérjük, akkor a vállalat egy 6610-es modellt is mellékel hozzá, ami 60 milliméteres átmérővel bír. A légkeverő maximális fordulatszáma 3000 RPM, ami mellett 14 CFM levegő megmozgatására képes, zajszintje pedig 24,5 dB(A) környékén helyezkedik el.

Galéria megnyitása

A 27 darab lamellával ellátott hűtő 113 grammot nyom a mérlegen, ami egy processzorhűtőhöz képest nem sok, az M.2-es SSD kártyákhoz passzoló termékek piacán azonban könnyűnek sem mondható. Cserébe viszont igen komoly hűtőteljesítményt nyújt, legalábbis a belsős tesztek erre világítanak rá. Az alábbi diagram alapján látható, hogy hűtés nélkül, passzív módban, illetve aktív módban milyen hőfokokat mértek egy 500 GB-os Samsung 980-as SSD kártya mellett, miközben a környezeti hőmérséklet 25 Celsius fok volt.

A felső oszlopcsoport az SSD vezérlő, az alsó pedig a NAND Flash lapkák üzemi hőmérsékletét mutatja. Igazából már a passzív hűtés is jelentős hőfok-csökkenést okozott, a ventilátor azonban erre rátett még egy jókora lapáttal, ahogy az a világoszöld sávokon látható.

 A JuiShark M.2 Three kétféle változatban készül, az egyiknél a hűtőtömböt fekete kivitelben kapjuk meg, a másiknál ezüst színben. A fekete kivitel 13,3 dollárnak megfelelő összekért kapható, míg a normál ezüstért 8,8 dollárnak megfelelő jüant kérnek el.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére