Így néz ki az 5K-s Retina iMac belseje

Az iFixit jóvoltából kiderült, hogy néz ki a legújabb iMac belseje, valamint az is, mennyire könnyedén szerelhető a termék.

Így néz ki az 5K-s Retina iMac belseje

Az Apple iMac sorozatának legújabb tagját, az első Retina kijelzővel ellátott iMac modellt néhány napja mutatták be. Az újdonság egyetlen igazán nagy különlegessége az, hogy kijelzője 5120 x 2880 pixeles natív felbontás mellett üzemel, azaz a piac első megvásárolható 5K-s termékének tekinthető. A 14,7 millió képpontot tartalmazó kijelző mögött erős hardver lakik, ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk.

Az iFixit munkatársai természetesen szokásukhoz híven ezt az újdonságot is szétszedték, a szerelés közben készített fotókat, illetve videót pedig a publikum rendelkezésére bocsátották. Azt már eddig is tudhattuk, hogy az új iMac rendszermemóriája átlagfelhasználói szinten is bővíthető, de az eddig nem derült ki, mennyire könnyű szerelni.

A leírás szerint a kijelzőt egy kétoldalú ragasztó rögzíti a házhoz – ezt biztos kézzel és éles eszközzel lehet rávenni arra, hogy engedje el a panelt.

A kijelző mögött nagyjából ugyanaz a kép fogad minket, mint az előző generációs iMac-eknél. Érdekesség viszont, hogy az 5K-s panelhez az Apple egy saját vezérlőt készített, hiszen egyelőre nincs olyan megoldás a piacon, ami polcról levéve alkalmas lehetne a feladatra. A kijelzőhöz a korábbinál szélesebb adatkábel fut, de az extra sávszélesség-igény miatt ez érthető.

Az A1419MC 2806-os jelzésű modell belsejében asztali processzor található, méghozzá egy Intel Core i5-4690K személyében. Rendszermemóriából 2 x 4 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es So-DIMM modul áll rendelkezésre, a videokártya szerepét pedig egy Radeon R9 M290X típusú egység tölti be, amely MXM modul formájában érkezik és 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriát rejt. A leírás szerint a processzor némi ügyességgel cserélhető – itt LGA-1150- es processzorfoglalatra kell felkészülni.

Az alaplapon Broadcom BCM5776-os Gigabites Ethernet vezérlő, Cirrus Logic 4206BCZN audió vezérlőt, valamint Intel DSL5520-as Thunderbolt 2 vezérlő lapul. PCIe alapú SSD meghajtóból a jelek szerint ugyanolyan SanDisk gyártmányú modellt helyeztek el az újdonságban, mint amilyennel a 2013 végén kiadott Retina kijelzős MacBook Pro esetében már találkozhattunk – ez a termék Marvell 88SS91383-as SSD vezérlő köré épül.

Az AirPort / Bluetooth modul a korábbi 27 hüvelykes iMac-ből szintén ismerős lehet, típusjelzése BCM94360CD. Az egységen Broadcom BCM4360CD típusú, 1300 Mbps-os maximális sávszélességet nyújtó 802.11ac WiFi vezérlő lapul, Bluetooth 4.0-s vezérlőből pedig egy Broadcom BCM20702-es példány áll rendelkezésre.

Az iFixit munkatársai 10-es skálán 5-ösre pontozták az 5K-s Retina kijelzővel ellátott iMac-et, ami azt jelenti, szerelése se nem könnyű, se nem túl nehéz. A legnagyobb kihívást a kijelző kétoldalú ragasztójának eltávolítása jelentheti, ami tényleg nem egyszerű feladat.

Aki csak memória-bővítésben gondolkodik, a hátlapon található szerelőablakon keresztül ezt könnyedén elvégezheti, hála a négy darab So-DIMM memóriafoglalatnak.

Aki a teljes leírásra is kíváncsi, itt megtalálja.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward