Haswell-EP processzorok kétféle memóriavezérlővel

A korábbi pletyka a legfrissebb információk szerint megalapozott állításokra támaszkodott.

Haswell-EP processzorok kétféle memóriavezérlővel

A Haswell-EP alapokon nyugvó Xeon E5-2600 v3-as és Xeon E5-1600 V3-as processzorok már néhány napja bemutatkoztak, és akkor még úgy tűnt, hogy a termékek csak és kizárólag négycsatornás DDR4-es memóriatámogatással kerülnek forgalomba.

Nemrégiben viszont egy furcsa pletyka kezdett terjedni, amely azt állította, hamarosan érkeznek olyan Xeon E5-2600 v3-as sorozatú Haswell-EP processzorok is, amelyek DDR3-as és DDR4-es memóriatámogatást egyaránt kínálnak. Az AnandTech értesülései szerint ez a pletyka megalapozott volt: tényleg érkezik három olyan új Xeon E5-2600 v3 sorozatú szerverprocesszor, amelyek a DDR4-esek mellett a DDR3-as memóriamodulok kezelésére is képesek lesznek.

A tényt az ASRock erősítette meg, aki nemrégiben mutatta be legújabb szerveralaplapjait. A vállalat négy különleges deszkát is piacra dobott, amelyek ugyan LGA-2011 R3-as processzorfoglalatot kaptak, mégsem DDR4-es, hanem DDR3-as memóriafoglalatokat vonultatnak fel. Íme a szóban forgó deszkák, amelyek a szervertermékekért felelős ASRock Rack részlegben készültek.

Az új alaplapok mellett az új, DDR4-es és DDR3-as memóriavezérlőt egyaránt tartalmazó Xeon E5-2600 v3-as sorozatú processzorokkal kapcsolatban is napvilágot látott néhány részlet. A termékek hárman lesznek, tulajdonságaik pedig az alábbiak szerint alakulnak.

Egyelőre nem tudható, hogy a különleges Haswell-EP processzorok pontosan mennyibe kerülnek majd, valamint az sem világos, pontosan mikor jelennek meg. Mivel az ASRock fentebb említett alaplapjai már kaphatóak, így valószínűleg a hozzájuk való szerverprocesszorok érkezésére sem kell már sokat várni. A lépés egyébként üdvözlendő, hiszen a szerverkonfigurációk esetében így a meglévő memóriamodulok cseréje nélkül lehet platformot váltani, ami nagyobb volumenű csere alkalmával komoly spórolást jelenthet.

Az értesülések szerint egyébként a fenti processzorok esetében minimális rendelési mennyiséget is megszab a gyártó, így kisebb szerverparkok esetén nem biztos, hogy járható út lesz a speciális processzorok alkalmazása – mert előfordulhat, hogy egyszerűen összesen sem kell annyi új processzor, hogy sikerüljön elérni a minimális rendelési limitet. A limitettel kapcsolatban minden esetben a regionális disztribútornál lehet tájékozódni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward