Haswell-E processzorok DDR4-es memóriatámogatással

Az Intel felsőkategóriás processzorai ugyan csak később jelennek meg hivatalosan, legfontosabb tulajdonságaik azonban már most kiszivárogtak.

Haswell-E processzorok DDR4-es memóriatámogatással

Az Intel felsőkategóriás asztali számítógépplatformja hamarosan frissül, ugyanis idén jelennek meg a következő generációs Core i7-es sorozatú processzorok, amelyek Haswell-E lapkára támaszkodnak. Az újdonságok egy friss LGA tokozást alkalmaznak majd, ami ugyan 2011 érintkezővel rendelkezik, mégsem lesz kompatibilis az előző generációs, X79-es lapkakészlettel ellátott platformokkal.

Az új processzorokhoz új alaplapok készülnek majd, amelyek X99 Express lapkakészlet köré épülnek. Fontos újítás, hogy az új központi egységek négycsatornás DDR3-as helyett immár négycsatornás DDR4-es memóriatámogatással érkeznek. Az új processzorok hivatalosan a DDR4-2133 MHz-es memóriamodulokat támogatják majd.

A friss termékpaletta legolcsóbb tagja a Core i7-5820K lesz, amely végre nem négy, hanem hat processzormaggal érkezik. A kevesebb, mint 400 dollárba kerülő újdonság hat processzormagjához a jelek szerint jár majd Hyper-Threading támogatás is. A processzormagok 3,3 GHz-es magórajelen ketyegnek, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy a Turbo Boost órajel értéke pontosan hogyan alakul – annyi biztos, hogy a termék szorzózár nélkül érkezik, azaz könnyedén tuningolható lesz. A 15 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkező processzorban a négycsatornás DDR4-es memóriavezérlőn kívül egy PCI Express 3.0-s hub is a kínálat részét képezi, amely összesen 28 sávot kínál (1x16, 1x8, 1x4).

Egy lépcsőfokkal feljebb a hatmagos Core i7 5930K helyezkedik majd el. Ez a processzor egészen biztosan rendelkezik Hyper-Threading támogatással, harmadszintű megosztott gyorsítótára pedig ugyancsak 15 MB-os lesz. A processzormagok ebben az esetben már 3,5 GHz-es alap órajelen ketyegnek majd. A beépített négycsatornás DDR4-es memóriavezérlő mellett itt már egy teljes értékű PCI Express 3.0-s hub foglal helyet, amely 40 PCIe 3.0-s sávval gazdálkodik (2 x 16, 1 x 8). Utóbbinak köszönhetően könnyedén építhetőek olyan négy videokártyából álló rendszerek, amelyeknél minden egyes VGA x8-as sávszélességgel büszkélkedik. Az ötödik x8-as PCIe 3.0-s sáv ekkor tempósabb SSD kártyát is kiszolgálhat.

A kínálat csúcsát az 1000 dollár körüli árcédulával érkező nyolcmagos Core i7-5960X képviseli. A Hyper-Threading támogatással rendelkező processzor 20 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárat kapott, processzormagjai pedig 3 GHz-es magórajelen ketyegnek. A négycsatornás DDR4-es memóriavezérlő, illetve a 40 sávos PCI Expess 3.0-s vezérlő ebben az esetben is a kínálat részét képezi.

Az új processzorok idén, az év második felében rajtolnak el és mindannyian 140 wattos TDP-vel rendelkeznek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward