Frissített Haswell processzorok már a belépőszinten is

A Core i5-ös és Core i7-es modellek után végre néhány Core i3-as és Pentium sorozatú frissített Haswell processzor is elrajtolt.

Frissített Haswell processzorok már a belépőszinten is

Az Intel 8 új belépőszintű processzort dobott piacra, amelyek mindannyian a frissített Haswell sorozatot erősítik. Az LGA-1150-es processzorfoglalatba illeszkedő újdonságok elődeiknél pár százalékkal nagyobb teljesítményt kínálnak, hála a CPU magórajel-emelésnek – viszont a teljesítménynövekedés ellenére ugyanazon az áron vásárolhatóak meg, mint általuk leváltott elődeik.

Az alacsony fogyasztású modellek között két új Pentium és két új Core i3-as processzor próbál majd labdába rúgni, amelyek a Pentium G3250T, G3450T, illetve a Core i3-4106T és Core i3-4360T típusjelzést viselik. Rajtuk kívül négy normál fogyasztású központi egység is érkezett, amelyek a Pentium G3250, G3460, illetve a Core i3-4160 és Core i3-4370-es típusjelzést viselik. Az újdonságok esetében közös tulajdonság, hogy mindannyian 100 MHz-cel magasabb CPU magórajelet alkalmaznak, mint elődeik, így átlagosan 3-4%-os teljesítménytöbbletre számíthatunk, természetesen azonos áron. Érdekes adalék, hogy az új processzorok bejelentésével egy időben 7%-kal csökkent a Core i3-4360-as modell listaára, így 149 dollár helyett már csak 138 dollárba kerül. Hasonló változáson ment keresztül a Pentium G3450 is: a termék most már 13%-kal olcsóbb, mint korábban, így 86 helyett 75 dolláros listaáron kapható.

Az új Pentium processzorok 22 nm-es csíkszélességgel készültek, processzormagokból pedig mindannyian kettőt kaptak, természetesen Hyper-Threading és Turbo Boost támogatás nélkül. Az újdonságok szokás szerint ezúttal is szerény tudású IGP-vel rendelkeznek, harmadszintű megosztott gyorsítótárból pedig 3 MB-nyit kaptak. A processzormagok VT-x és SSE4-es támogatással egyaránt rendelkeznek, AES s AVX/AVX2 támogatással azonban nem. Az IGP mindegyik modellnél kínál Intel Quick Sync Video támogatást, a G34xx modelleknél pedig Clear Video HD támogatás is rendelkezésre áll a hivatalos weboldal szerint. Érdekesség egyébként, hogy az Intel hivatalos weboldalán 65 wattos TDP szerepel az új Pentiumoknál.

Az ugyancsak 22 nm-es csíkszélességgel készülő Core i3-as modellek már kaptak Hyper-Threading támogatást is, Pentium sorozatú társaikkal ellentétben pedig immár AES, illetve AVX/AVX2 támogatással is rendelkeznek. Az i3-as sorozat tagjai magasabb órajeleket alkalmaznak, integrált videó vezérlőjük pedig ütőképesebb, mint a Pentiumoké – az i3-41xx sorozat HD Graphics 4400-as, az i3-43xx sorozat pedig HD Graphics 4600-as IGP-vel rendelkezik. Az új processzorok rövidesen kaphatóak lesznek kereskedelmi forgalomban, legfontosabb tulajdonságaikat pedig a fenti táblázat foglalja össze.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward