Fotókon az XFX Radeon R9 390X videokártyája

A Radeon R9 390X várhatóan az R9 290C átnevezett változata lesz, de van rá esély, hogy a GPU frissül, azaz GCN 1.2-es alapokra ültetik át.

Fotókon az XFX Radeon R9 390X videokártyája

Az AMD új videokártyái – élükön a Fiji XT alapú csúcskártyákkal – várhatóan jövő héten rajtolnak el, azaz már csak néhány napot kell várni arra, hogy kiderüljön, milyen újdonságokkal szeretné letámadni a VGA piacot a gyártó.

A Fiji XT alapú csúcskártyáról – ami egyedi, különleges nevet kaphat – már érkeztek fotók, most pedig az R9 300-as család leggyorsabb tagját is sikerült lencsevégre kapni. A fotókon az XFX R9-390X típusú videokártyája látható, ami a jelek szerint már teljes mértékben készen áll a rajtra. A Radeon R9 390X a jelenleg rendelkezésre álló, abszolút nem hivatalos információk szerint egy átnevezett R9 290X videokártya lesz, ami 4 GB-nyi helyett alapból 8 GB-nyi GDDR5-ös VRAM-ot kap. Az újdonság fedélzetén egy Grenada kódnévre hallgató GPU teljesít szolgálatot, ami egyes feltételezések szerint a Hawaii GPU frissített, GCN 1.2-es architektúra köré épülő változata, más források azonban frissítés helyett egyszerű átnevezésről beszélnek – pár nap múlva kiderül, kinek van igaza.

A fotók alapján az már látszik, hogy az XFX R9 390X modellje egyedi tervezésű, két ventilátorral ellátott videokártya hűtővel kerül az üzletek polcaira. A kétslotos hűtés a jelek szerint magasabb, mint amit a gyártó az R9 290-es sorozat tagjain használt. A GPU által termelt hőt összesen hét darab 8 milliméteres átmérőjű hőcső juttatja el a két hűtőtömbnek, amelyek alumínium lamellákból állnak. A memóriachipek hőjét külön fém hűtőlap gyűjti össze, a VRM áramkör melegedő komponensei pedig szintén külön hűtőbordákat kaptak.

Az új videokártya a PCI Expres x16-os slot mellett egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express tápkábelen keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot. Videó kimenetei között két darab DL-DVI port, egy HDMI 1.4a csatlakozó, valamint egy DisplayPort 1.2a csatlakozó sorakozik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward