Európai IBM szuperszámítógép, fejlett vízhűtéssel

Az IBM és az LRZ (Leibniz Supercomputing Centre) együttműködésének gyümölcseként csatasorba állt Európa legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, amely melegvizes hűtéssel érkezik.

Európai IBM szuperszámítógép, fejlett vízhűtéssel

A „SuperMUC” névre keresztelt szuperszámítógép-fürt az első olyan széles körben is elérhető megoldás, amely melegvizes hűtéssel üzemel. A rendszer segítségével a kutatók és az ipar szereplői hatékonyan megoldhatják majd napjaink legfontosabb tudományos kihívásainak egy részét, de a szuperszámítógép-fürt ezzel együtt a központhoz közeli épületek, illetve intézmények számára is hasznos lehet, ugyanis a processzormagok hűtéséhez alkalmazott hűtővizet a téli időszakban az épületek fűtés-kiegészítéséhez és használati melegvíz-ellátásához is be lehet majd vetni.

A melegvizes hűtőrendszerrel ellátott, 18000 energiatakarékos Xeon szerverprocesszort tartalmazó szuperszámítógép-fürt 40%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett üzemel, mint egy tradicionális, léghűtéssel ellátott szuperszámítógép-fürt. Ennek hatására – valamint a meleg víz újrahasznosításának köszönhetően – éves szinten egymillió eurónyi összeg megtakarítására nyílik mód.

 

Az IBM hűtőrendszerében a folyadék közvetlenül hűti az aktív komponenseket – azaz a processzorokat és a memóriamodulokat – a rendszerben keringő hűtőközeg hőmérséklete akár a 45 Celsius fokot is elérheti, a távozó hűtővíz pedig akár 70 Celsius fokos is lehet. A szuperszámítógép-fürt klasszikus léghűtőket egyáltalán nem alkalmaz. A vállalat mérnökei a rendszer megalkotásához szükséges ihletet az emberi keringési rendszer felépítéséből vették.

Az így megalkotott hűtőrendszer négyezerszer hatékonyabban szállítja el a hőt a melegedő komponensektől, mint a levegő alapú megoldások. További előny, hogy a forradalmi hűtőrendszernek köszönhetően a korábbiaknál tízszer kompaktabb szuperszámítógép-fürtök építhetőek, amelyek maximális számítási teljesítménye is jóval magasabb, mint elődeiké.

Az LRZ „SuperMUC” belsejében több, mint 155 000 processzormag várja, hogy munkára fogják őket, méghozzá 4 PB-nyi NAS alapú és 10 PB-nyi GPFS alapú adattár, valamint 324 TB-nyi rendszermemória társaságában. A rendszert több területen is használják majd, így segítségével modellezhetőek lesznek a műszív billentyűje mögött kialakuló véráram tulajdonságai, de a halkabb repülőgépek kifejlesztésében, valamint a földrengések tanulmányozásában is fontos szerepet kaphat Európa leggyorsabb szuperszámítógépe.

Az új konfiguráció három PFLOP/s-os számítási teljesítményt kínál. A szuperszámítógép-fürt az illetékesek szerint több, mint 110 000 átlagos PC munkáját képes kiváltani.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward