Elkészült a JEDEC az LPDDR4-es szabvánnyal

Az LPDDR3 utódja nagyobb sebességet és alacsonyabb fogyasztást kínál, kezdő órajele pedig 3200 MHz lesz, de később 4266 MHz-es LPDDR4-es lapkák is érkezhetnek.

Elkészült a JEDEC az LPDDR4-es szabvánnyal

A JEDEC szakemberei a napokban bejelentették, elkészült az új, LPDDR4-es memóriaszabvány, amelynek pontos tulajdonságait, illetve paramétereit a JESD204-4 Low Power Double Data Rate 4 dokumentum írja le.

Az LPDDR4-es memóriachipek LPDDR3-as társaikat váltják, így főként a különböző mobileszközökben, azaz a táblákban, okostelefonokban, valamint egyes ultravékony noteszgépekben találkozhatunk majd velük a nem is oly távoli jövőben. Persze első körben nem a belépőszintet, hanem a felsőkategóriás megoldások piacát veszi célba az új alacsony fogyasztású memóriachipek előállítására használható memóriaszabvány.

Az LPDDR3-as memóriachipek 2133 MHz-es órajelével szemben az LPDDR4-es memóriachipek 4266 MHz-es órajelen tetőznek majd, igaz, eleinte csak 3200 MHz-es megoldásokkal találkozhatunk. Az elődeiknél is kevesebbet fogyasztó LPDDR4-es memóriachipek ezzel együtt gyorsak is lesznek, hála a teljesen újratervezett architektúrának, amelynek lényege, hogy az egycsatornás, 16-bites adatsínt használó lapkát kétcsatornás, csatornánként 16-bites memória adatsínnel operáló lapkák váltják fel, így egy lapka összesen 32-bites memória adatsínnel gazdálkodhat. Persze a nagyobb órajel és a nagyobb teljesítmény nagyobb fogyasztás vonhat maga után, így ezen a téren is történt némi változás.

Az LPDDR4-es memóriachipek az LPDDR3-as megoldásokkal ellentétben nem 1,2 voltos, hanem csak 1,1 voltos üzemi feszültséget igényelnek, de ezzel együtt az I/O jelfeszültség is csökkent, méghozzá jelentősen, 50%-kal (367 vagy 440 mV lehet az új chipeknél). Az I/O interfész esetében a korábbi HSUL-ról az LVSTL-re térnek át. Ezekkel összességében akár 40%-kal is csökkenthető a fogyasztás az LPDDR3-as megoldásokéhoz képest.

Az LPDDR4-es memóriachipek normál, valamint csökkentett fogyasztású, azaz csökkentett jelfeszültségű és csökkentett órajelű módban egyaránt működhetnek, a működési állapotok közötti váltás pedig rendkívül gyorsan történik, így a legalacsonyabb fogyasztás alkalmazása lehetőség szerint könnyedén megoldható. Az újításoknak köszönhetően a rendszermemória nagyobb teljesítmény elérésére ad lehetőséget, plusz ezzel együtt a fogyasztás is kedvezőbben alakul, ami a mobileszközök esetében létfontosságú szempont.

Az LPDDR4-es rendszermemóriával ellátott mobileszközök érkezésére jövőre számíthatunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward