Rengeteg újítással érkezett a Windows 10 frissítése

Többek között az új GeForce kártyák sugárkövetéséhez szükséges DXR is most mutatkozik be.

Rengeteg újítással érkezett a Windows 10 frissítése

A Microsoft néhány órája elérhetővé tette a Windows 10 legújabb frissítőcsomagját, amely a Windows 10 October 2018 Update nevet viseli. A 1809-es verziószámmal érkező csomag fokozatosan válik elérhetővé a Windows 10 felhasználók számára – szélesebb körben várhatóan október 9-től kezd terjedni, így ha hamarabb szeretnénk beszerezni, szükség lehet a Windows 10 Download Toolra is.

A frissítőcsomag számos apró de fontos változtatást tartalmaz, amelyek mindegyikére ezúttal nem térünk ki, hiszen az egy óriási terjedelmű cikket is megérne, címszavakban viszont átfutunk azon, mire lehet számítani. Az első és talán legfontosabb újítás a Microsoft DirectX Raytracing (DXR), amelynek köszönhetően elérhetővé válik a sugárkövetés API szintű támogatása. Ezt a funkciót a GeForce RTX család dedikált magokkal is gyorsítja, működésére pedig több példát is láthattunk a GamesComon, például a Battlefield V-ben, a Metro Exodus-ban és a Shadow of the Tomb Raiderben, és azóta megtudtuk, hogy hamarosan a 3DMark is bővül egy RT teszttel.

A játékosok számára jó hír lehet, hogy a Game Bar egy kissé átalakul, így új funkciókkal is gazdagodik – egyebek mellett az adott rendszer teljesítményéről is információt ad.

Galéria megnyitása

Az újítások között néhány Microsoft Edge kötődésű megoldás is jelen van, amelyeknek köszönhetően javul a PDF dokumentumok kezelése, kontrollálhatók az automatikusan induló tartalmak, valamint új csoportházirenddel kapcsolatos beállítások is érkeztek. Új hangulatjelek és új hangulatjel-panel is érkezett, ami ezúttal nem csak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem összesen 190 országban válik elérhetővé. A Microsoft Edge Web Authentication API támogatást is kapott, így a jelszavak helyett biometrikus felhaználó-azonosítással is bejelentkezhetünk a funkciót támogató szolgáltatásokba.

Galéria megnyitása

A frissítés a produktivitást növeléséhez is hozzájárul, ugyanis a vágólapra másolt tartalmakat (Win+V) kitűzhetjük, így a gyakran használt tartalmak mindig kéznél lehetnek, nem csak a memóriába kerülhetnek be, plusz különböző eszközök között is szinkronizálhatjuk őket. Érkezett egy frissített Screen Snipping Tool is, amivel a képernyő bizonyos területeiről készíthetünk mentést, csak a Windows+Shift+S gombot kell megnyomnunk. Az eszköz működését természetesen testreszabhatjuk, így egyebek mellett az elkészített képek tárolási helyét is megadhatjuk.

Galéria megnyitása

Hasznos újítás a Your Phone App is, amelyen keresztül egy Android alapú mobilt kapcsolhatunk az adott számítógéphez, így gyorsan hozzáférünk a képekhez és az üzenetekhez. Az app jóvoltából PC-ről küldhetünk szöveges üzeneteket a mobilon keresztül, és ehhez Cortana segítségére sem lesz szükség. A Windows 10 digitális személyi asszisztense, Cortana egyébként nagyobb felületet kap a Start menüben, hogy kényelmesebb legyen használni.

Fontos még megemlíteni, hogy a frissítés telepítése után a File Explorer esetében elérhetővé válik a Dark Mode, így az esti fájlböngészések alkalmával kevésbé fáradnak majd szemeink. A Safe Removal funkció, ami a különböző hardverelemek biztonságos eltávolítását segíti, egy listával bővül, amelyen látható lesz, hogy a Thunderbolt 3-as portra csatlakozó eGPU-t pontosan mely alkalmazások használják még.

A Windows beállítások terén új lehetőség, hogy a Bluetooth alapú eszközök akkumulátor-töltöttségét akár százalékos formában is megtekinthetjük. A nagyító eszköz (Magnifier Tool) használatakor az egérmutató középen maradhat, a nagyítást pedig 5-10%-os lépésközzel is irányíthatjuk. A Windows Update szintén fejlődik: gépi tanulás segítségével dönti el, mikor telepítsen frissítéseket és mikor ne – alighanem a felhasználói szokásokat veszi majd alapul.

Galéria megnyitása

Fejlődnek a rendszeralkalmazások is, így a Naptár alkalmazásban például már keresni is lehet, a Windows Defender Security Center pedig nevet vált, így Windows Security néven érhetjük el, megújult kezelőfelülettel. Notepad alatt belenagyíthatunk a szövegbe, a kijelölt szövegre pedig Bing segítségével is rá lehet keresni. A Feladatkezelő energiahasználat és energiahasználat-trend fülekkel bővül, de ezen felül számos egyéb apró újítás is lapul a gépházban alatt, ahogy arról a Windows Blog is beszámolt.

A Windows 10 October 2018 Update a Windows Update szolgáltatáson keresztül hamarosan mindenki számára elérhetővé válik. A türelmetlenebbek innen is beszerezhetik a telepítőjét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap