Egyedi hűtéssel ellátott R9 290-esek XFX módra

Az új videokártyák Double Dissipation hűtést kaptak, órajeleikhez azonban nem nyúltak a vállalat mérnökei.

Egyedi hűtéssel ellátott R9 290-esek XFX módra

Az XFX bemutatta egyedi nyomtatott áramköri lapra épülő, egyedi hűtéssel ellátott Radeon R9 290(X) videokártyáit, amelyek hamarosan az üzletek polcain is elérhetőek lesznek.

Az újdonságok a Radeon R9 290X Double Dissipation (R9-290X-EDFD) és a Radeon R9 290 Double Dissipation (R9-290A-EDFD) típusjelzést viselik, kívülről pedig egyformák, mint két tojás. Az új videokártyák mindketten ugyanarra az egyedi felépítésű nyomtatott áramköri lapra alapoznak, valamint ugyanolyan hűtést alkalmaznak, mint amit a gyártó R9 280X Double Dissipation modelljén már láthattunk.

Az R9 290 és az R9 290X esetében további közös tulajdonság, hogy mindketten referencia órajelekre támaszkodnak. A GPU maximális órajele az R9 290-es modellnél 947 MHz, az R9 290X-nél pedig 1 GHz; az 512-bites adatsínre kapcsolódó 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória pedig mindkét esetben 5 GHz-es effektív órajelen üzemel. Persze ezek az órajelek egy kis szerencsével feljebb is tornázhatóak – ebben az egyedi hűtés biztosan remek partner lesz.

A halk és hatékony hűtésről egy kétslotos felépítésű, Double Dissipation névre keresztelt videokártya hűtő gondoskodik. A GPU által termelt hőt hőcsövek vezetik el az alumínium lamellákból álló hűtőtömbhöz, ahonnan azt két darab, egyenként 80 milliméteres légkeverő próbálja halkan, de hatékonyan eltávolítani. A gyártó nem tett említést arról, hogy az egyedi hűtés számszerűsítve milyen előnyöket kínál a referencia megoldásokhoz képest, de egészen biztosan halkabb és hatékonyabb náluk.

Az XFX két új videokártyája hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban. Az újdonságok ára várhatóan a referencia modellek szintjén, vagy annál néhány ezressel feljebb helyezkedhet el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward