Shop menü

EGY FRISSÍTÉSSEL 65 W-RÓL 105 W-RA NÖVELI KÉT ZEN 5 ALAPÚ PROCESSZORÁNAK TDP KERETÉT AZ AMD?

A RYZEN 5 9600X és a RYZEN 7 9700X eshet át utólagos TDP keret növelésen, már amennyiben a pletyka pontos.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egy frissítéssel 65 W-ról 105 W-ra növeli két ZEN 5 alapú processzorának TDP keretét az AMD?

Egy meglehetősen érdekes pletyka kapott szárnyra a napokban, amelynek forrásai azt állítják, az AMD hamarosan kiad egy új AGESA mikrokódot, amellyel a RYZEN 9000-es sorozatban található két kisebb processzor, vagyis a RYZEN 5 9600X és a RYZEN 7 9700X TDP kerete alaposan megnőhet. Ez egyelőre szimplán pletyka, a lépés viszont segíthet a vállalatnak abban, hogy mind a 14. generációs Intel Raptor Lake Refresh, mind pedig a később érkező Arrow Lake processzorokkal szemben versenyképesebbek legyenek az új processzorok.

A ZEN 5 alapú RYZEN 5 9600X és a RYZEN 7 9700X az előző generációs modellekhez képest jelentősen alacsonyabb TDP kerettel látta meg a napvilágot, ugyanis az „X” sorozatú modellekre jellemző 105 W-os TDP keret helyett az „X” nélküli modelleknél bevetett 65 W-os TDP keretet állították be náluk. Ez természetesen azt eredményezte, hogy energiahatékonyság terén igencsak ütőképesek lettek az újdonságok, cserébe viszont a többszálas teljesítmény kárát látta az akciónak.

Galéria megnyitása

Hivatalosan ugyan még nem jelentették be, de állítólag az AGESA 1.2.0.1a Patch A hozza el a változást, ami az említett TDP keret növekedést okozhatja. A változás természetesen nemcsak a processzorok fogyasztását növeli meg, hanem teljesítményüket is, ahogy erre az eddigi tesztek már rávilágítottak. A RYZEN 7 9700X esetében például a Tom’s Hardware munkatársai azt tapasztalták, hogy a 65 W-os TDP keret feloldásával, amit a Precison Boost Overdrive funkción keresztül kiviteleztek, a processzor 13%-kal jobb teljesítményt ért el. Az előző generációs RYZEN 7 7700X-hez képest a 65 W-os TDP keretet alkalmazva a RYZEN 7 9700X mindössze 7%-kal volt gyorsabb, a PBO segítségével azonban már 22%-ra nőtt a különbség. Érdekes lett volna látni azt is, mi a helyzet, ha az előző generációs modellt is PBO mellett tesztelik, de itt nem ez volt a cél, hanem az, hogy megmutassák, mennyire nyomja rá a bélyegét a teljesítményre a 65 W-os TDP keret.

Azzal, ha az AMD mindkét processzor esetében növeli a TDP keretet, visszatérne a korábbi gyakorlathoz, hiszen az előző generációs modelleknél is 105 W volt az alapértelmezett érték, extraként azonban plusz teljesítményt tudnának felmutatni a ZEN 5 alapú újdonságok, ami fokozná versenyképességüket.

Hogy végül tényleg sor kerül-e egy ilyen beavatkozásra? Nincs kizárva, hogy igen, de igazából készpénznek sem szabad venni az értesülést.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére