Csillagászati árazással mutatkozott be az androidos Microsoft Surface Duo

A redmondiak hajtogatható masinája nagyon egyedi felépítéssel rendelkezik, dupla kijelzőt kapott, össze-vissza hajtogatható, de a sikere kérdéses.

Csillagászati árazással mutatkozott be az androidos Microsoft Surface Duo

A Surface Duo hajtogatható eszközt a Microsoft tavaly októberben szellőztette meg először, és akkor már nagy vonalakban megtudhattuk, hogy mire számíthatunk majd. Most pedig hivatalosan is minden fontosabb paraméteréről lehullott a lepel az eszköznek. Ezt eredetileg a vállalat csak az ünnepi időszakban akarta piacra dobni, de olyannyira jól haladt a fejlesztéssel, hogy egy kicsivel előbb elkészült vele.

Galéria megnyitása

Ez egy olyan hajtogatható eszköz, aminek kettő függetlenül forgatható képernyője van, éppen ebből fakad a különlegessége. A képernyők AMOLED technológiás alapot használnak, PixelSense kijelzőkről beszélhetünk, és egyenként 5,6 hüvelykesek ezek, összenyitva pedig 8,1 colos felületet tesznek ki. A 4:3-as képaránnyal rendelkező megoldások panelenként 1800 x 1350 képpontos felbontásúak, együtt pedig 3:2-es képaránnyal és 2700 x 1800 pixeles felbontással szolgálnak.

Galéria megnyitása

A Surface Duo esetében használt zsanér 360 fokos körbe forgatásra nyújt lehetőséget, ami az egyetlen kijelzővel rendelkező hajtogatható készülékeknél nem megoldható jelenleg. Ezt kihasználva többféle módon lehet használni és hordozni a masinát. A hatékonyabb használathoz a Microsoft érintőceruzáját is be lehet vetni, ezzel például a finom érintést igénylő feladatok is kiváló felhasználói élménnyel párosulhatnak. A készülék képernyői Gorilla Glass üveggel lettek lefedve.

Galéria megnyitása

Az Android 10 operációs rendszer úgy van jelent a különleges gépezeten, hogy töménytelen mennyiségű Microsoft alkalmazás van előre telepítve. Van itt gyárilag Office, Outlook a levelezéshez, Teams a távmunkához, biztosított az Edge böngésző, a OneNote nyújt jegyzetelési lehetőséget, adott a OneDrive adattárolásra, és egyebek mellett a Microsoft To Do is jelen van alapból, amiben feladatokat lehet feljegyezni. A multitasking nagy fajsúlyú ennél a gépnél a vállalat szerint, és egy ehhez passzoló felületet kapott, valamint az appok is így lettek optimalizálva.

Galéria megnyitása

Kamerákban egyáltalán nem erős a Surface Duo, nem is lehet többes számban beszélni, ami abszolút szokatlan. Egyetlen 11 megapixeles képalkotó került a termékbe, ami PDAF eljárással dolgozik a fókuszálás során, és F/2.0-s rekeszértékű lencserendszeren keresztül tekint a világra. Még a pixelek mérete is csak 1 mikronos, szóval eléggé apró szenzor lehet itt használatba véve.

A redmondiak kiemelték, hogy itt van 7-szeres zoom, de ez teljesen digitális, ami napjainkban megmosolyogtató. Videózás során lehet 4K Ultra HD minőséggel számolni, akár 60 FPS mellett is, szóval ebből a szempontból már nem érheti szó a ház elejét. LED-es villanó van, így lehet sötétben is felvételeket készíteni.

Galéria megnyitása

A Surface Duo még a Snapdragon 855 rendszerchipet felhasználva született meg, ami nem éppen a legújabb fejlesztés. Viszont attól függetlenül, hogy lehetne már itt akár a Snapdragon 865+ is, jó esély van arra, hogy a tempóra sosem lehet majd komoly panasz. Az már egy fokkal érdekesebb, hogy a rendszermemória terén egyetlen 6 GB-os opció van, ami persze egészen soknak számít, de a Microsoft a Surface Duo esetén nagy hangsúlyt fektet a multitaskingra, szóval ezt több app (játék) egymás mellett futtatásával bizony már el lehet fogyasztani. A tárhely 128 vagy 256 GB lehet.

A kapcsolati lehetőségek frontján 5G modem nincs a Surface Duóban, 4G LTE hálózati egységgel kell beérni (1,2 Gbps), ami jelenleg azért még nem nagy veszteség, de az árba az új generációs megoldás is beleférhetett volna, mint ahogy az NFC chip is, de erről is le kell mondani. Van a Surface Duóban Bluetooth 5 modul, 802.11ac szabványnak is megfelelő, kétsávos Wi-Fi, és A-GPS vevő zárja a sort. Dual-SIM-es a friss Surface termék, van egy eSIM-je és egy Nano SIM-et tud befogadni.

Egyelőre csak a képeken látható színben lehet majd megvásárolni a Surface Duót, de ez talán idővel még változhat. 250 gramm az újdonság tömege, ami nem különösebben sok ahhoz képest, hogy milyen nagy, persze mobilhoz mérten azért már elég nehéz. Összehajtva a masina 145,2 x 93,3 x 9,9 milliméteres, tehát egészen vékony már így is, nyitva pedig csak 4,8 milliméterre emelkedik ki a síkból, míg a felülete 145,2 x 186,9 négyzetmilliméteresre nő.

Galéria megnyitása

Bár az AMOLED kijelzőbe el lehetett volna rejteni az ujjlenyomat-olvasót, ez nem lett volna praktikus, mert kettő is kellett volna belőle, így a Microsoft inkább a kereten helyezte el ezt a biometrikus szenzort. Ez a másodperc tört része alatt képes lesz minden illetékest magabiztosan azonosítani. Egy C-típusú USB csatlakozó található a fedélzeten, amit ki lehet használni akkor is, amikor külső megjelenítőt szeretne az ember csatlakoztatni az eszközhöz.

Sztereó hangzás nincs, gyártó védőkeret viszont van alapból mellékelten hozzá, így ezt rögtön a kicsomagolást követően fel lehet applikálni a termékre. A Surface Duo egy 3577 milliamperórás kapacitású akkumulátornak ad otthont, ami kettő részből áll össze. Ez meglehetősen sovány, ha az ember mindkét panelt aktívan kihasználja, de egy napot biztosan végig tud majd dolgozni a szerkezet egy töltéssel. Gyári adat szerint egyébként 15,5 órás videózást is kibír, és 27 órán át lehet vele telefonálni, ami eléggé optimista számnak hangzik. A töltés 18 wattos teljesítménnyel mehet majd végbe.

A Microsoft Surface Duo a vásárlás szempontjából még egy kicsit várat magára, egyelőre ugyanis csak rendelni lehet a terméket. A szállítása a tervek szerint szeptember 10-én fog indulni. A hajtogatható konstrukció ára pedig 1400 dollár, amennyiben valaki a 128 GB-os mellett teszi le a voksát. A 256 GB-tal szolgáló modell még egy százassal többet, már 1500 dollárt kóstál.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap