CES 2012: a D-Link új hálózati eszközei

A D-Link – aminek a neve meglehetősen jól cseng a hálózati megoldások piacán – számos új terméket mutatott be a jelenleg is zajló CES alkalmával. Most ezeket vesszük sorra, egyenként.

CES 2012: a D-Link új hálózati eszközei

A D-Link – aminek a neve meglehetősen jól cseng a hálózati megoldások piacán – számos új terméket mutatott be a jelenleg is zajló CES alkalmával. Most ezeket vesszük sorra, egyenként.

Két új IP kamera

Az első újdonság a D-Link DCS942L típusjelzést viseli. A 149 dollárba kerülő megfigyelő alkalmatosság éjjeli és nappali felvételek készítésére egyaránt alkalmas. A termék ipari dizájnnal érkezik és VGA felbontású videók rögzítésére képes, méghozzá 30 képkocka/másodperces sebességgel. A felvételeket nem csak PC-vel vagy NAS-sal rögzíthetjük, hanem akár helyileg is, hála a kamerán elhelyezett microSD memóriakártya-olvasónak. A kamera 100 Mbps-os Ethernet kapcsolaton keresztül vezetékes hálózatra kapcsolható, de igény esetén beépített 802.11 b/g/n adapterét is használhatjuk. A termék kétirányú audió támogatást is kínál.

A második friss IP kamera már egy különlegesebb modell, amely főbb funkcióit tekintve mindenre képes, amire fentebb említett társa, de hozzá képest néhány extrát is kínál. Az első extra, hogy a videó felvételek ennél a példánynál már akár 720p-s felbontásban is készülhetnek h.264-es formátumban, 30 képkocka/másodperces sebesség mellett. Hasznos extra tulajdonság, hogy a DCS5222L PTZ kamerának minősül, azaz optikája motorosan négy irányban tud mozogni (fel-le, jobbra-balra), valamint zoom funkciót is kínál. Az extrák miatt ezért a modellért már 249 dollárt kell majd letenni az asztalra.

Mindkét termékhez jár Android és iOS app, amelyek a mydlink.com-on létrehozott felhasználói fiókon keresztül üzemelnek.

Routerek és AccessPoint-ok

Kezdjük a sort a DIR505-össel, ami elég sokoldalú termék lett. A többfunkciós eszköz router módban a konnektorhoz csatlakozik, Ethernet portjára pedig modemet kapcsolhatunk. Az eszköz USB portjára szinte bármilyen USB 2.0-s adathordozót csatlakoztathatunk, amelynek tartalmát aztán WiFi kapcsolaton keresztül helyi vezeték nélküli hálózatunk minden készülékéről el lehet érni.

Repeater, azaz ismétlő módban az újdonság meglévő vezeték nélküli hálózatunkba illeszkedik és kiterjeszti annak hatótávolságát. Ekkor az USB 2.0-s adattároló tartalma szintén megosztható a hálózaton. Hasonló konfigurációban használva a DIR505 WiFi Hot-Spot formájában is üzemelhet, ekkor saját hálózata számára kínál NAS funkciókat. Üröm az örömben, hogy az Ethernet port csak 100 Mbps-os, a WiFi adapter pedig csak 802.11g szabványú.

A következő újdonság egy teljesen alap router, ami a DIR605L típusjelzést viseli. A termék négy darab 100 Mbps-os Ethernet porttal és 802.11n WiFi adapterrel érkezik és kínál felhő funkciókat is, amelyek a mydlink.com szolgáltatáson keresztül érhetőek el. Az újdonsághoz tartozó Android és iOS alkalmazások segítségével hozzáférünk a  router egyszerűsített konfigurációs lapjaihoz, valamint információkat kapunk a hálózat jelenlegi állapotáról is.

A fenti két router mellett két felsőkategóriás megoldással is előrukkolt a cég. A DHP1565 egyike az első Hy-Fi eszközöknek a piacon, amelyeknek lényege abban rejlik, hogy vezetékes Ethernet kapcsolatot, WiFi adaptert és powerline, azaz helyi elektromos hálózaton üzemelő hálózati szolgáltatást is kínálnak. Az új router négy Gigabites Ethernet porttal, egy 500 Mbps-os sávszélességet kínáló PowerLine adapterrel – ami a rendszer táp adapterén keresztül ülteti a hálózati forgalmat az elektromos hálózatra – valamint egy 802.11n típusú WiFi adapterrel is rendelkezik. A beépített kapcsoló segítségével könnyedén válthatunk a router és az AccesPoint üzemmód között.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban, érkezik a HD Media Router 3000 is (DIR-857), amely kétsávos támogatásának köszönhetően összesen 900 Mbps-os sávszélességet kínál – 450 Mbps-osat 2,4 GHz-en és ugyancsak 450 Mbps-osat 5 GHz-en. Az újdonság négy darab Gigabites Ethernet portja mellett egy USB 3.0-s port is rendelkezésre áll, ami USB-s adathordozókat fogad.

Az új router az Ubicom technológiájára alapozó QoS motorral érkezik, amely elég hatékonyan üzemel. A teszt alkalmával a rendkívül leterhelt hálózaton keresztül YouTube videókat próbáltak lejátszani, az eredmény pedig igen meggyőző volt: a D-Link megoldása látványosan felülmúlta az egyéb routerek szoftveres QoS képességeit.

A hírek szerint a D-Link az elkövetkező hónapok folyamán új NAS és médialejátszó termékek piacra dobását is tervezi. A fent szereplő fotók az AnandTech virtuális hasábjairól származnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward