Befutottak a frissített Haswell processzorok

Az asztali szegmensbe szánt frissített Haswell processzorok egyelőre csak szorzózáras változatban érkeznek, méghozzá 25 féle "kivitelben".

Befutottak a frissített Haswell processzorok

Az Intel piacra dobta frissített Haswell processzorait, amelyek érkezésére régóta vártunk. Az újdonságok elődeiktől mindössze órajelekben különböznek: azonos árért cserébe ezúttal 100-200 MHz-cel magasabb CPU órajeleket kapunk, ami jótékonyan hat a teljesítményre. Az új asztali processzorok között összesen 25 modell lapul, amelyek több családba osztva foglalnak helyet a termékpalettán, így mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb választást mind ár, mint pedig teljesítmény tekintetében.

A friss felhozatal "K" sorozatú, azaz szorzózár-mentes felépítéssel rendelkező processzorokat sajnos nem tartalmaz, ám ezek is érkeznek, de majd csak valamikor az idei év közepén.

Jó hír, hogy az új, Devil's Canyon kódnévre hallgató, "K" sorozatú processzorok új hővezető sapkát és új hővezető pasztát kapnak, ami javítja tuningképességeiket, hiszen a változtatásoknak köszönhetően a lapka és az IHS között jobb lesz a kapcsolat, így a hűtés hatásfoka is javul. Az jelenleg nem egyértelmű, hogy az új hővezető pasztát és sapkát a szorzózáras modellek is megkapták-e. A dolgok jelenlegi állása szerint ez nem valószínű, de biztos ami biztos alapon azért rákérdeztünk a témára, így a válasz beérkezésekor frissítjük hírünket.

Az viszont biztos, hogy az LGA-1150-es processzorfoglalatba illeszkedő frissített Haswell processzorok BIOS frissítés után a 8-as sorozatú lapkakészletre támaszkodó alaplapokkal tökéletesen kompatibilisek, de használhatóak hozzájuk a 9-es sorozatú alaplapok is, amelyek néhány újítással érkeznek. A Core i sorozatú asztali processzorok tulajdonságait az alábbi táblázat összegzi.

Az új processzorok között magszám, illetve Turbo Boost és Hyper Threading támogatás tekintetében egyaránt vannak különbségek, ahogy azt már megszokhattuk. Az IGP modelltől függetlenül minden esetben 20 EU-ra támaszkodik, és a repertoárban Quick Sync Video, Clear Video HD, illetve InTru 3D támogatás egyaránt jelen van. Ezek a modellek támogatják az AVX és az AVX2 utasításkészleteket is.

A Core i sorozatú modellek mellett néhány Pentium és Celeron sorozatú processzor is érkezett, amelyek már Hyper Threading és Turbo Boost támogatás nélkül kerülnek a boltok polcaira – természetesen szokás szerint ezúttal is alaposan kicsontozott IGP-vel. Maga az IGP ezeknél a modelleknél már csak 10 EU-val gazdálkodik és alacsonyabb turbo órajelen ketyeg, mint a HD 4400-as, illetve HD 4600-as megoldások.

Az LGA-1150-es processzorfoglalatba illeszkedő Pentium és Celeron processzorok tulajdonságait az alábbi táblázat összegzi:

A frissített Haswell processzorokhoz új lapkakészletek is készültek, amelyek a 9-es sorozatban foglalnak helyet. A Z97-es és H97-es lapkakészletek között ezúttal is megvannak a szokásos különbségek: előbbi alkalmas multi-GPU rendszer építésére, míg utóbbi nem, valamint előbbi kínál CPU tuning opciót – "K"-s modellek szorzójának állítása –, utóbbi pedig nem.

A 9-es sorozatú alaplapok esetében üdvözlendő újítás az M.2-es slot használata, ami egy PCI Express 2.0 alapú bővítőhely. A két darab PCI Express 2.0-s sávnak köszönhetően a bővítőhely 1 GB/s-os sávszélességet kínál, amiből hatékonyan profitálhatnak a tempós SSD kártyák.

Az egyes alaplapok fedélzetén SATA Express slot is lapul, ami a SATA 6 Gbps-os portokkal ellentétben 6 Gbps-os helyett immár 10 Gbps-os elméleti maximális adatátviteli sávszélességet kínál. SATA Express alapú adattárolókból még nincs igazán választék, de az ASUS műhelyében már egészen biztosan készül ilyen termék.

A különböző gyártók már több 9-es sorozatú alaplapról is lerántották a leplet. A Gigabyte 30, az MSI 27, az ASUS 25, az ASRock pedig 8 ilyen deszkával rukkolt elő. Aki nem akarja 8-as sorozatú alaplapját lecserélni, egy gyors BIOS frissítés után nyugodtan használhatja tovább a frissítt Haswell processzorok valamelyikével.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward