Az Intel tiltja az új mikrokódok negatív hatásait vizsgáló tesztelést?

A legújabb mikrokód frissítéssel karöltve egy érdekes változás is érvénybe lépett, ami a licencfeltételekben lapul.

Az Intel tiltja az új mikrokódok negatív hatásait vizsgáló tesztelést?

Az Intel fejlesztőcsapata folyamatosan dolgozik azon, hogy a felfedezett sérülékenységek hatásait mikrokód alapú tapaszokkal mérsékeljék, így a vállalat különböző termékeihez folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb frissítések. Az alaplapgyártó partnerek szintén aktívan közreműködnek a mikrokódok terjesztésében, csak úgy, ahogy a Microsoft is, aki operációs rendszer szintjén segíti a folyamatot.

Legutóbb az L1 Terminal Fault nevű sebezhetőségről érkezett hír, ami rengeteg Intel processzort érint, ahogy azt korábbi hírünkben már említettük. Erre a sebezhetőségre már érkeztek, illetve még érkeznek is frissítések, amelyeket az Intel szerint feltétlenül érdemes telepíteni. Mivel a frissítések esetenként a teljesítményt is befolyásolják, az Intel szerverprocesszorokat használó szolgáltatók folyamatosan tájékoztatják ügyfélkörüket az aktuális változásokról, illetve arról is, hogy egy-egy patch milyen hatást gyakorol a teljesítményre. Ez azért fontos, mert így a vásárló látja, mekkora csorbát szenved a teljesítmény egy-egy frissítés után, vagyis meghozhatja a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a számára kellő teljesítmény elérhető legyen. Utóbbit elsősorban az előfizetés módosításával, nagyobb számítási kapacitás bérlésével lehet kivitelezni, ha szükséges.

A jelek szerint az Intel nem nézi jó szemmel partnerei gyakorlatát, ugyanis látszólag nem szeretné, hogy a felhasználók folyamatosan értesüljenek az egyes frissítések által előidézett teljesítményváltozásokról. Annak érdekében, hogy a tesztek ne kerülhessenek ki, a mikrokódhoz kapcsolódó licencet kiegészítették egy olyan kitétellel, ami gyakorlatilag megtiltja a mikrokódok hatásait vizsgáló tesztek készítését és publikálását.

Az új kitétel elsőre ijesztő és egy kicsit logikátlan is, hiszen ez a kitétel nem egészen biztos, hogy teljes mértékben legális, így perek formájában támadható lehet. Más kérdés, hogy ennek a kitételnek az Amerikai Egyesült Államok területén kívül nem feltétlenül egyszerű érvényt szerezni, plusz ott vannak az olyan weboldalak is, mint például a Reddit, ahol a tiltás hatására megszaporodhatnak a „névtelen” összehasonlítások is.

Az új licencszerződés a jelek szerint sokkal inkább az Intel partnereire vonatkozik, mint az átlagfelhasználókra és a médiára, valamint egyelőre az is elképzelhető, hogy a béta mikrokód licencszerződését élesítették, amiből elfelejtették kivenni az említett kitételt. Ez azért is valószínű, mert ugyanazt a mikrokódot a Microsoft is terjeszti a Windows Update szolgáltatáson keresztül, méghozzá a fentebb említett „megszorítások” nélkül.
Az Intel egyelőre nem reagált a témára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap