Az IBM-nél is készülnek AMD Trinity APU-k

Az IBM-nél is készülnek AMD Trinity APU-k

Az AMD a napokban tartott rendezvényén bejelentette, hogy az IBM megkezdte a Trinity APU egységek szerződéses gyártását, így a chipek mostantól nem csak a GlobalFoundries, hanem az IBM üzemeiben is készülnek, amelynek eredményeként a remények szerint elegendő mennységben állhatnak majd rendelkezésre a következő generációs APU-k.

Korábban az AMD központi egységeit csak és kizárólag a GlobalFoundries, az AMD kiszervezett gyárait tömörítő vállalat gyártotta. 2011 folyamán a GlobalFoundries gyengélkedése miatt nem készültek elegendő mennyiségben a Llano APU egységek, ami az AMD-t több szempontból is kedvezőtlenül érintette. A cég a korábbi hírek szerint pont emiatt bukta el a lehetőséget, hogy a Llano APU egységek bekerülhessenek az Apple ultravékony noteszgépeibe. Az alacsony kihozatali arány miatt az AMD a GlobalFoundries-zel olyan megállapodást kötött, amelynek értelmében az AMD nem ostyánként, hanem működő chipenként fizet – ez pedig sokat elárult a dolgok akkori állásáról. Mivel az AMD egy ideje gyár nélküli cégnek minősül, így bérgyártókra kell támaszkodnia termékei gyártásához. A bérgyártók közül eddig a vállalat a TSMC-vel és a GlobalFoundries-zel volt kapcsolatban. Az utóbbi hetek, illetve hónapok alapján sejthető volt, hogy a cég más alternatívát is keres annak érdekében, hogy a Trinity esetében már ne fordulhasson elő az a kellemetlenség, ami a Llano megjelenésének első pár hónapját beárnyékolta – a hiány.

Azáltal, hogy már az IBM is belépett a képbe, az AMD piaci helyzete jelentősen javulhat, hiszen akkor, ha a Trinity APU egységek elegendő mennyiségben készülnek, jobb a versenypozíció az Intellel szemben. Tény viszont az is, hogy az Intel világszerte ötnél is több olyan üzemben készíti különböző chipjeit, amelyekben modern, piacvezető gyártástechnológia áll rendelkezésre. Ezek az üzemek sokkal több chip gyártására képesek, mint a GF és az IBM együttvéve, de az AMD szempontjából nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a Trinity APU-k sokkal szélesebb körben elérhetőek lesznek a piacon, mint elődeik, a Llano APU egységek. A jelek szerint a Trinity APU egységek IGP teljesítmény tekintetében sem lesznek rosszak, igaz, az egy szálon futó alkalmazásoknál még mindig az Intel processzorainak áll majd a zászló.

A belsős tesztek szerint a 35W-os TDP-vel érkező Trinity APU egységek, amelyek már Piledriver lapkákra épülnek, 25%-kal jobb teljesítmény kínálnak majd, mint ugyancsak 35W-os TDP-vel rendelkező Llano társaik, amelyek K10.5+ Husky processzormagokkal rendelkeztek. 3DMark Vantage alatt az említett Trinity APU egységek 50%-kal jobb teljesítményt mutatnak fel, mint elődeik. Időközben már arról is lehullott a lepel, hogy IGP teljesítmény tekintetében mire megy a 17W-os Trinity APU az ugyancsak 17W-os TDP-vel rendelkező, ultrabookokba szánt Sandy Bridge processzorok ellen, legalábbis 3DMark Vantage-ben.

Hogy a piacon miként teljesítenek majd az újdonságok, illetve mennyire lesznek népszerűek? Nos, ez pár hónap múlva kiderül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward