Arduino alapú 3D nyomtató érkezik

Az Arduino Materia 101 a hobbisták két kedvencét, a mikrovezérlőket és a háromdimenziós nyomtatókat ötvözi.

Arduino alapú 3D nyomtató érkezik

A programozható elektronikai szerelőkészletek manapság meglehetősen népszerűek, és ezt a különböző gyártók igyekeznek is kihasználni. A másik felfutóban lévő terület a háromdimenziós nyomtatóké, igaz, itt jóval mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha egy valamirevaló 3D-s nyomtató megvásárlása a cél. A két terület néhol viszont össze is fonódik egymással – remek példa erre a frissen bejelentett Arduino Materia 101.

Csak idő kérdése volt, hogy a népszerű mikrovezérlő, az Arduino mögött álló fejlesztőcsapat mikor dönt úgy, ideje belépni a háromdimenziós nyomtatók szegmensébe. Most a jelek szerint eljött az idő: a fejlesztőcsapat az Arduino Materia 101 piacra dobására készül, ami nem más, mint egy Arduino alapú háromdimenziós nyomtató. A hobbiszerű felhasználásra ajánlott háromdimenziós nyomtató természetesen kétféle változatban lesz elérhető: a barkácsolni vágyók megvehetik szerelőcsomag formájában, és maguk rakhatják majd össze, míg a kényelmesebb felhasználók kész termékként is elérhetik.

Arduino Materia 101

Maga az Arduino Materia 101 egy 310 x 330 x 350 milliméteres doboz formájában érkezik, amelynek belsejében 140 x 100 x 100 milliméteres "munkaterületet" alakítottak ki. Az újdonság egy hamisítatlan olasz termék: a vezérlésről gondoskodó Arduino Mega Olaszországban készül, a nyomtató mechanikáját pedig az olasz Sharebot adja, aki háromdimenziós nyomtatók gyártásával foglalkozik. A szemrevaló formavilág egy olasz dizájnstúdió, a ToDo szakembereinek munkáját dicséri. Az új termékhez egyébként azért választották a fehér színvilágot, mert a szakemberek szerint ez a 3D-s nyomtató egyszerű kezelhetőségét sugározza a felhasználók felé. A 10 kilogrammos nyomtató egyébként 65 wattot fogyaszt működés közben.

Az új háromdimenziós nyomtató 1,75 milliméteres átmérőjű PLA (Polylactic acid) alapanyaggal dolgozik, a Cristal Flex és a Thermolastik Polyuretane alapú anyagokkal azonban a tesztek szerint sajnos nem kompatibilis. A kétféle kivitelben elérhetővé váló Arduino Materia 101 pontos árazása egyelőre nem ismert, de azt azért elárulták, nagyságrendileg milyen ársávban mozoghatnak majd. A DIY KIT, azaz a felhasználó által összerakható készlet formájában érkező példány ára a 600 és 800 euró közötti ársávban foglalhat helyet, míg a készre szerelt példányért 700 és 1000 euró közötti összeget kérhetnek el. Az újdonság várhatóan csak és kizárólag a hivatalos Arduino Store-on keresztül lesz elérhető, legalábbis eleinte egészen biztosan.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward