Akár 16K-s kijelzőket is támogat a DisplayPort Alternate Mode 2.0

Az új szabvány jóvoltából a DisplayPort 2.0-s adatfolyam hamarosan USB-C porton keresztül is folyhat.

Akár 16K-s kijelzőket is támogat a DisplayPort Alternate Mode 2.0

Az USB-C port esetében fontos újítás volt a DisplayPort Alternate Mode 2014 folyamán, amely lehetővé tette, hogy az USB adatfolyam mellett vagy helyett DisplayPort adatfolyam is átvándorolhasson az adott konfigurációról az USB-C porttal szerelt megjelenítőre. Ez jelentősen kibővítette az USB-C port funkcionalitását, ám akkoriban eléggé nehéz volt eligazodni a piacon abban a tekintetben, hogy mely USB-C port rendelkezik e támogatással, illetve melyik nem. A helyzet kissé kaotikus volt, ám most egy újabb frissítés érkezett a DisplayPort Alternate Mode szabványhoz, ami átláthatóbb helyzetet teremt, hála az USB4 szabványnak, ami ugye az Intel által nyílttá tett Thunderbolt 3 alapjaira támaszkodik. Utóbbinak köszönhetően eleve lehetőség van DisplayPort adatfolyam továbbítására az USB4 adatfolyam részeként, ám ez csak DisplayPort 1.2-es támogatást engedélyez, ugyanis az általa kínált sávszélesség mindössze erre elég.

Galéria megnyitásaItt jön képbe a DisplayPort Alternate Mode 2.0, amelynek köszönhetően az USB4 támogatással rendelkező USB-C portoknál a DisplayPort 2.0-s szabvány minden újítása kiaknázhatóvá válik: kapunk UHBR10, 13,5 és 20 támogatást is, ahogy azt a normál DisplayPort 2.0-nál már megszokhattuk.

A DisplayPort Alternate Mode 2.0 jóvoltából mindez hamarosan USB-C porton keresztül is elérhető lesz, így sávonként akár 20 Gbps-os adatátviteli sávszélességet is használhat a rendszer, ami a rendelkezésre álló 2-4 sáv értelmében 40 és 80 Gbps-os maximális sávszélességet eredményez.

Maga az USB4 szabvány 2-2 sávot használ a kifelé és befelé irányuló forgalomra, így 40 Gbps-os hasznos adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhat. A DisplayPort Alternate Mode 2.0 keretén belül ezeket a sávokat rugalmasan el lehet osztani DisplayPort 2.0 és USB3 kapcsolat egyidejű biztosítására, így a DisplayPort esetében 2, az USB esetében 1/1 sáv áll rendelkezésre. Amennyiben a DisplayPort 2.0 szabványban rejlő összes lehetőséget ki akarjuk használni, mint a négy sáv a DisplayPort adatfolyam szolgálatába állítható, így jön össze a 80 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség.

Ehhez az újításhoz csak és kizárólag USB-C portot, illetve USB4 tanúsítvánnyal ellátott kábeleket lehet használni, a nagyon rövid távokat pedig akár passzív kábellel is át lehet hidalni, ám ebben az esetben tényleg rövid, nagyjából 30 centiméteres távolságban lehet gondolkodni. Amennyiben ennél hosszabb kábelre van szükség, akkor a passzív helyett aktív kábelre lesz szükség, ami tartalmazza a szükséges redriver áramkört. Amennyiben a kábelt DisplayPort 2.0 szabványú kapcsolathoz akarjuk használni, akkor a kábelnek egy irányban is tudnia kell működni, nem csak két irányban, mint az USB4 szabvány esetében, ám ez az esetek többségében nem lesz probléma, hiszen a tanúsítvány odaítéléséhez szükséges ellenőrzésekben nagy valószínűséggel erre is oda fognak figyelni.

A DisplayPort Alternate Mode 1.0-s kiadása csak maximum 32,4 Gbps-os adatátviteli sávszélességet biztosított a DisplayPort szabvány esetében, ami az 1.2-es kiadáshoz elegendő volt, ám így csak maximum 120 Hz-es 4K-s, illetve maximum 60 Hz-es 8K-s kijelzőt lehetett meghajtani. A DisplayPort Alternate Mode 2.0 ehhez képest a 80 Gbps-os adatátviteli sávszélességen keresztül akár 60 Hz-es 8K-s HDR, 144 Hz-es 4K HDR, illetve két darab 60 Hz-es 5K-s megjelenítő kiszolgálására is képes, sőt, elméletben a 60 Hz-es 16K-s kijelzők kezelése sem jelenthet problémát, ha lesznek olyan GPU-k és kijelző-vezérlők, amelyek erre natív módon képesek.

A VESA várakozásai szerint az első olyan konfigurációk és eszközök, amelyek már rendelkeznek DisplayPort Alternate Mode 2.0 támogatással, valamikor 2021 folyamán jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban, azaz még egy picit várni kell rájuk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap