Shop menü

A VETÉLYTÁRSAK BEPANASZOLTÁK AZ NVIDIÁT: TRÖSZTELLENES VIZSGÁLAT ELÉ NÉZ A VÁLLALAT AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN

Ez nem az első eset, amikor az Nvidia vezetésének trösztellenes vizsgálattal kell szembenéznie, korábban Franciaországban is történt már hasonló, ugyancsak a magas AI és HPC piaci részesedés miatt, illetve a tisztességtelen üzleti gyakorlatot is vizsgálták.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A vetélytársak bepanaszolták az Nvidiát: Trösztellenes vizsgálat elé néz a vállalat az Amerikai Egyesült Államokban

Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (United States Department of Justice) vizsgálatot kezdeményezett az Nvidiával szemben, ugyanis az iparági információk szerint a vállalat visszaélt piaci erőfölényével. A vizsgálat a rivális vállalatok panaszai nyomán indult el, számolt be róla a The Information és a Reuters. Az Nvidiát persze már korábban is érték kritikák az AI és HPC piacon mutatott viselkedése és üzleti praktikái miatt, ezzel kapcsolatban korábban már több információ is napvilágot látott, sőt, az elmúlt esztendő szeptemberében Franciaországban is trösztellenes vizsgálatot indítottak az Nvidia ellen, amelynek keretén belül a vállalat helyi irodáját lerohanták az illetékes hatóság szakemberei.

A friss ügy a jelek szerint azért pattant ki, mert a vetélytársaktól érkező információk alapján úgy tűnik, az Nvidia büntetéssel fenyegette meg azokat a vásárlókat, akik az Nvidia riválisaitól szerzik be különböző AI és HPC piaci gyorsítóikat – amennyiben így tesznek, az Nvidia a hálózati eszközöket drágábban adja el nekik. Ezek egyelőre persze csak feltételezések, amelyeket ki kell vizsgálniuk a hatóság szakembereinek, éppen ezért az Intel-t, az AMD-t, illetve az Nvidia egyéb versenytársait is fel fogják keresni a hatóság munkatársai annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű információt gyűjthessenek, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak.

Galéria megnyitása

Az Nvidia szóvivője időközben nyilatkozott a Reuters munkatársainak, ennek keretén belül kifejtették:

Évtizedes befektetések és innováció alapján versenyzünk a piacon, szigorúan betartva az összes törvényt, nyíltan elérhetővé tesszük az Nvidia termékeit a felhőben és a helyi telepítésű rendszerekben inden vállalat számára, és biztosítjuk, hogy az ügyfelek a számukra legjobb megoldást választhassák.

Az Nvidia AI és HPC piaci részesedése bőven 80% felett helyezkedik el, ennek megfelelően magabiztosan uralják ezt a piaci szegmenset, amivel szemben már több vetélytárs is nyíltan felemelte a szavát, köztük volt például az Intel vezetője, Pat Gelsinger is. Arról egyelőre nincs hír, a vizsgálat nagyjából mennyi időt vehet igénybe, de az ehhez hasonló jogi folyamatok jellemzően hónapokig, illetve évekig szoktak tartani, vagyis a közeljövőben nem igazán számíthatunk eredményre.

Az Nvidia közben éppen új generációs, Blackwell architektúra köré épülő gyorsítóinak piacra dobására készül, amelyek még ütőképesebbek lesznek, így a vállalat piaci dominanciája tovább folytatódhat. A szóban forgó AI gyorsítók mintapéldányai már készülnek, a rajtra pedig még az év vége előtt sor kerülhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére