Shop menü

MEGNÖVELT SZÁLLÍTÁSI IDŐVEL BÜNTETI AZ NVIDIA AZOKAT A PARTNEREKET, AKIK A RIVÁLIS AI MEGOLDÁSOK FELÉ KACSINTGATNAK

Súlyos vádat fogalmazott meg egy AI startup ügyvezetője. Ha ezek igazak, akkor komoly büntetésre számíthat az Nvidia.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megnövelt szállítási idővel bünteti az Nvidia azokat a partnereket, akik a rivális AI megoldások felé kacsintgatnak

A Wall Street Journal (WSJ) munkatársai egy meglehetősen érdekes írást tettek közzé a minap, ami hamar nagy port kavart. Az információ egy AI chiptervező vállalattól származik és lényegében arról szól, hogy az Nvidia erőfölényével visszaélve szankcionálja azokat a vásárlókat, akik valamelyik rivális AI megoldásai iránt is érdeklődést mutatnak, miközben várnak az Nvidiánál leadott rendelés teljesülésére.

Erről a Groq, egy rivális AI piaci vállalat ügyvezetője, Jonathan Ross számolt be. A startup vezetője szerint az Nvidia ügyfelei félve és titokban keresik fel a rivális AI fejlesztő vállalatokat annak érdekében, hogy feltérképezzék, megfelelnek-e saját igényeiknek. A vezető szerint nem ritka, hogy az érintett partnerek munkatársai egyszerűen letagadják, hogy másik AI gyorsítóval kapcsolatban is érdeklődnek a háttérben, ugyanis félnek az Nvidia megtorlásától, ami elhúzódó szállítást jelent.

A Groq ügyvezetője szerint a partnerek többnyire egy évvel előre fizetnek az Nvidiának az adott termékekért, ám ha időközben az Nvidia csapata tudomást szerez arról, hogy az adott vásárló másik AI gyorsító cég termékei iránt is érdeklődik, akkor ez az egy éves szállítási idő megnövekedhet, egyfajta retorzióként.

Hasonló helyzetet korábban már a processzorpiacon is láthattunk, amikor az Intel saját erőfölényével visszaélve próbálta elgáncsolni az AMD-t a piacon, ám ahogy erre fény derült, nem úszta meg következmények nélkül a vállalat. Most valami hasonló történhet az AI és HPC piaci gyorsítók szegmensében is, ahol jelenleg 90% feletti piaci részesedést tudhat magáénak az Nvidia, vagyis minden kétséget kizáróan uralja a piacot.

Galéria megnyitása

A fentiekkel kapcsolatban egyelőre nem tettek közzé konkrét bizonyítékokat, illetve konkrét érintettek sem szólaltak meg, talán nem véletlenül. Ennek fényében egyelőre érdemes távolságtartóan kezelni az értesülést, ami ha igaz, akkor később trösztellenes eljárással is szembe kell nézniük a zöldeknek.

Érdekesség, hogy ezzel egy időben az Nvidia csapata kifelé teljesen más képet mutat. Az Nvidia vezetője egy elemzőnek korábban azt nyilatkozta, hogy korrekt módon próbálják elérhetővé tenni az AI és HPC piaci gyorsítókat az egyes partnerek számára, ezzel egy időben próbálják azokat a vásárlókat előnyben részesíteni, akik azonnal használatba is veszik a gyorsítókat, míg azok, akik amúgy sem használnák őket rögtön, hátrébb kerülhetnek a sorban.

A másik vásárlóbarát intézkedés az, hogy az Nvidia a termékekre várakozók számára felhőalapú szolgáltatást ajánl fel, amelynek keretén belül Nvidia gyorsítókkal felszerelt adatközpontok számítási teljesítményéhez férhetnek hozzá a vásárlók, méghozzá bérlés keretén belül. Az Nvidia egyébként éppen nemrégiben eszközölt jelentős mértékű befektetést egy hasonló cégbe, ami a CoreWeave nevet viseli, és amelynek adatközpontjai jelentős mennyiségű Nvidia gyorsítót használnak.

A Groq ügyvezetőjének állításai súlyos visszaélésre utalnak, amelyekről a jelek szerint maguk az érintett Nvidia vásárlók számoltak be. Az üggyel kapcsolatban konkrét bizonyítékok egyelőre nem jelentek meg, de a helyzet változhat, amennyiben tényleg visszaél piaci erőfölényével a gyártó, és amennyiben ezt elég sok partner elégeli meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére