A JEDEC elkészült a Wide I/O 2 mobil DRAM szabvánnyal

Az új szabvány a korábbinál akár négyszer nagyobb memória-sávszélességet is kínálhat, ami különösen jól jöhet a modern, több proceszormaggal ellátott SoC egységek esetében.

A JEDEC elkészült a Wide I/O 2 mobil DRAM szabvánnyal

A mobileszközök szegmensében hatalmas tempóban zajlik a fejlődés, így nem meglepő, hogy a tempó fenntartásához újabbnál újabb technológiák bevetésére van szükség. Ezúttal a JEDEC sietett a piaci szereplők és a felhasználók segítségére: a neves szövetség elkészítette a Wide I/O 2 mobil DRAM szabványt, amely első generációs társához képest jelentősen nagyobb memória-sávszélességet kínál, de energiahatékonyság terén is tartogat némi előrelépést.

A Wide I/O szabvány lényege, hogy az adott SoC egység tokozásán belül, vertikálisan helyezik el a rendszermemóriát, ami így TSV-ken keresztül kapcsolódik a SoC memóriavezérlőjéhez. Ezzel a módszerrel a SoC és a rendszermemória kevesebb helyet foglalhat, valamint a rendszer nyomtatott áramköri lapján is kevesebb komponensnek kell helyet szorítani, ami némileg egyszerűsíti a gyártók helyzetét. A Wide I/O 2 szabvány ezen a gyakorlaton nem is változtat, viszont memória-sávszélesség és energiahatékonyság tekintetében megpróbálja megadni mindazt, amire a mobilszegmens vágyik.

A Wide I/O szabvány második generációs kiadása akár négyszer nagyobb memória-sávszélesség biztosítására is képes, mint elődje, ami a modern, több processzormaggal ellátott SoC egységek szempontjából üdvözlendő újítás. A szabvány értelmében a memóriachipek üzemi feszültsége mindössze 1,1 volt, amihez 1066 MHz-es effektív órajel társul, de olyan megoldások is érkezhetnek, amelyeknél a rendszermemória sebessége a pillanatnyi terhelés függvényében 800 MHz-es és 1066 MHz-es effektív órajel között váltakozik. Az újításoknak köszönhetően a Wide I/O 2 szabvány köré épülő megoldások jobb memória-sávszélesség/watt aránnyal rendelkeznek, így energiahatékonyabbak, mint elődeik.

A Wide I/O 2 szabványra támaszkodó megoldások négy vagy nyolc csatornát használhatnak – előbbinél maximum 34 GB/s-os, utóbbinál pedig maximum 64 GB/s-os memória-sávszélesség elérésére van mód. Az új megoldások esetében 8 Gb és 32 Gb kapacitás közötti memórialapkák csatlakozhatnak négy vagy nyolc darab 64-bit széles adatsínhez, a teljes kapacitás, illetve a teljes memória-sávszélesség pedig a fentiek szerint alakul.

Az új szabvány köré épülő első megoldások valamikor később érkezhetnek meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward