A GlobalFoundries-é lett az IBM félvezetőgyártó üzletága

A hónapokkal ezelőtt bejelentett felvásárlásból mára valóság lett, ugyanis a hatóságok is zöld utat adtak a tranzakciónak.

A GlobalFoundries-é lett az IBM félvezetőgyártó üzletága

A GlobalFoundries vezetői tavaly év végén jelentették be, hogy ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan felvásárolják az IBM félvezetőgyártó divízióját, most pedig arról érkezett hír, hogy a felek nyélbe is ütötték a tranzakciót, így az véglegesnek tekinthető.

A felvásárlás eredményeként az IBM East Fishkillben, New Yorkban, Essex Junctionben és Vermontban található üzemeinek irányítása mostantól a GlobalFoundries fennhatósága alá tartozik, de a GloFo az üzemek mellett azok teljes személyzetét is átveszi az IBM-től. A felvásárlás során több, mint 16 000 szabadalom kerül a GlobalFoundries tulajdonába, valamint 1,5 milliárd dollárnyi konszolidációs összeg is üti a cég markát. Az utolsó és egyik leglényegesebb megállapodási kitétel, hogy a GloFo 10 éves exkluzív chipgyártási megállapodást is aláírt az IBM-mel, így a felvásárolt üzemek gyártósorain IBM chipek is készülhetnek.

Az üzemeknél talán sokkal nagyobb értéket képviselnek a felvásárlás jóvoltából megkaparintott kutatók és mérnökök, akik a vállalat vezetése szerint kiemelten fontos szerephez jutnak majd a 10 nm-ről 7 nm-re történő csíkszélesség-váltás során. Ezzel együtt a GloFo elsődleges hozzáférést élvezhet az IBM 3 milliárd dolláros kutatást és fejlesztést segítő befektetésének gyümölcseihez is.

A GlobalFoundries nagy figyelmet fordít az ASIC, azaz az alkalmazás-specifikus integrált áramkörök szegmensére is: ezen a téren a vezetékes hálózati eszközökbe szánt megoldások mellett hamarosan olyan processzorok is készülnek majd, amelyek az adattárolók, illetve a nyomtatók piacát célozzák.

A felvásárlás révén a GlobalFoundries hozzájut az IBM RFSOI (Radio-Frequency Silicon-on-Insulator) és SiGe (Silicon-Germanium) technológiáihoz is, amelyek jelentős mértékben kiegészítik majd a vállalat jelenlegi termékpalettáját.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward