A Cyberpunk 2077 mobil változatának álcázza magát egy veszélyes digitális kártevő

Apró hiba, hogy az óriási érdeklődésre számot tartó játéknak nincs mobil verziója

A Cyberpunk 2077 mobil változatának álcázza magát egy veszélyes digitális kártevő

A Cyberpunk 2077 óriási figyelemnek örvend manapság, igaz, azért messze nincs minden rendben a játék körül, de idővel biztosan rendeződik a helyzet, a róla készített cikkünk itt olvasható. A rajongók szinte minden platformon keresztül követik a játékot, sőt, egyesek akár még mobil változatban is kipróbálnák, pedig utóbbira nincs lehetőség, hiszen csak játékkonzolokra és PC-re készítették el ezt a címet. Mégis szép számmal vannak olyanok, akik a mobil kiadást keresik, őket pedig egy hamis weboldal próbálja kiszolgálni, ami első ránézésre hasonlít a Google Play Store-ra, már ami a felépítését és dizájnját illeti, ám ez egy hamis lap, ami csak és kizárólag zsarolóvírus-terjesztéséhez készült.

Az Android felhasználókat érintő problémára a Kaspersky malware elemzője, Tatyana Shishkova hívta fel a figyelmet. A hamis mobilalkalmazás letöltésével nem kikapcsolódáshoz jutnak a felelőtlen és kíváncsi felhasználók, hanem elég komoly fejfájáshoz, hiszen a Coderware névre keresztelt zsarolóvírus első dolga, hogy titkosítja az adott mobil tartalmait, majd 10 órát ad arra, hogy 500 dollár értékű bitcoint küldjön a sértett a zsarolóvírus készítőjének.

Aki fizet, természetesen semmiféle garanciát nem kap arra, hogy megkapja az eszköz helyreállításához szükséges kódot, aki viszont nem fizet, a titkosított tartalmakat a 10 óra letelte után elveszíti, azok ugyanis törlődnek az eszközről – ilyenkor jöhet jól a biztonsági mentés.

Galéria megnyitása

Ez a zsarolóvírus szerencsére egy már ismert kártevő alapjaira építkezik, ami nem más, mint a BlackKingdom, egy 2020 elején hódító útjára indított kód. Mivel a Coderware esetében a feloldáshoz szükséges titkosító kulcsot tartalmazza a kód, valamint a dekódoló algoritmus is megtalálható a vírushoz tartozó csomagban, így van esély az eszköz visszaállítására,  vagyis meg lehet úszni az 500 dollárnyi összeg kifizetését, ahogy arra a Twitteren olvasható posztjában is felhívja a figyelmet az alábbiakban.

Alapvetően a legjobb az, ha nem töltünk le megbízhatatlan, nem hivatalos forrásból semmit, így ugyanis kisebb eséllyel érhet kár, illetve kisebb eséllyel juthatunk kártevőt tartalmazó szoftverhez – az esély sajnos így sem teljesen nulla, ahogy azt az elmúlt évek tapasztalatai mutatják. A Cyberpunk 2077 rajongóinak többsége egészen biztosan tudja, hogy a játékból nem készült mobilos kiadás,  az csak PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X, valamint Xbox Series S játtékkonzolra érhető el, valamint PC-n is játszahunk vele, akár helyileg futtatva, akár a felhőből elérve, utóbbihoz a Google Stadia szolgáltatását lehet használni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap