7 nm-es Power10 processzort villantott az IBM

Az első 7 nm-es IBM processzorokat a Samsung gyártja. Az újdonságok több területen is nagyon komoly előrelépést hoznak a Power9-es sorozathoz képest.

7 nm-es Power10 processzort villantott az IBM

Az IBM Power sorozata rendületlenül fejlődik, ahogy azt a virtuálisan megrendezett Hot Chips 2020 konferencián elhangzott bejelentés alapján már kiderült. Az aktuális Powe9-es processzorokat várhatóan jövőre, az év második felében válthatják le a Power10-es megoldások, amelyek már nem 14 nm-es, hanem 7 nm-es csíkszélességgel készülnek – lényegében ez a család lesz az IBM első 7 nm-es alapokra támaszkodó processzor-generációja. A chip a Samsung és az IBM együttműködéséből születhetett meg, gyártása a dél-koreai óriásvállalatnál zajlik és az első tesztpéldányok szállítása már meg is indul.

Galéria megnyitása

A Power10-esek igen komoly előrelépést kínálnak energiahatékonyság terén, ugyanis egy processzorfoglalatra levetítve akár háromszor jobbak is lehetnek ezen a téren, így ugyanazt a TDP keretet alapul véve jelentősen növekedhet a teljesítmény. A magasabb energiahatékonyság jóvoltából az új processzorokkal sokkal „sűrűbb” szerverek és adatközpontok építhetőek, a hibrid felhő alapú terheléseknél pedig akár háromszoros előrelépésre is sor kerülhet.

Galéria megnyitása

Az IBM Power10-es processzor igen hatalmas lapka kör épül, ami 602 négyzetmilliméteres kiterjedéssel bír, 18 fémréteget használ, illetve maximum 15 SMT8-as processzormaggal rendelkezhet, amelyeknél magonként 2 MB-nyi L2 Cache áll rendelkezésre, az egyidejűleg elérhető szálak száma pedig 120 lehet. A lapkából egychipes és kétchipes modulok egyaránt készülhetnek majd, így tokozásonként, illetve processzorfoglalatonként akár 240 szál is elérhetővé válhat. Az új chip az Open Memory Interface segítségével dolgozik, maximum 1 TB/s-os sávszélességgel, de a sorban egy 64 szállal rendelkező PCI Express 5.0-s vezérlő is jelen van. Hasznos funkció a Memory Inception technológia, amelynek köszönhetően egy fürtön belül megoszthatják egymás között az egyes node-ok a rendelkezésre álló fedélzeti memóriát és ennek tartalmához biztonságosan hozzáférhetnek. A memóriához természetesen transzparens titkosítás is jár. A biztonságot fokozza, hogy AES motorokból négyszer több áll rendelkezésre, mint a Power9 esetében, valamint a hardveres konténer védelemben, illetve az elszigeteléssel kapcsolatos képességekben rejlő előnyök is élvezhetőek lesznek.

Galéria megnyitása

Az új processzorok az új architektúra jóvoltából 30%-kal jobb átlagos magonkénti teljesítményt érhetnek el, míg a beágyazott Matrix math Accelerator segítségével az AI feladatok gyorsítása is megoldható, méghozzá akár 10x, 15x, illetve 20x gyorsabban, mint a Power9 alapú processzorokkal, ha FP32, BFLoat16 és INT8 számítási feladatokra kerül sor.

A kifejezetten adatközpontokba készített processzorcsalád egyes modelljeiről egyelőre nincs konkrét információ, de a kereskedelmi forgalomban történő megjelenés még úgyis elég messze van: csak 2021 második felében indulhatnak meg az első szállítmányok a partnerekhez. Az újdonságokat az OpenPower Foundation tagjai is licencelhetik már, akik között 250 nagyvállalat foglal helyet – közéjük tartozik az Nvidia, a Tyan, illetve a Google is. Árakról egyelőre nem esett szó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap