Shop menü

2023-BAN IS LEHET MÉG ÖRÜLNI 1 MILLIÓ FELHASZNÁLÓNAK

A Bluesky örömmel jelentette be, hogy egy fontos mérföldkőhöz ért, miközben még béta verzióban fut a szolgáltatás.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
2023-ban is lehet még örülni 1 millió felhasználónak

A Twitternek, vagyis X-nek nincs túl sok alternatívája, lényegében három platformot szoktak mostanában emlegetni, és a Bluesky ezek között van. A mikroblogok mezőnye nem túl szoros, az X igazából toronymagasan vezeti a piacot, és a többiekről legtöbbször csak a hírekben lehet olvasni.

A Threads nagy csinnadrattával indult el július elején, és már több mint két hónapja hozzáférhető, de nagyon szenved az érdeklődés fenntartásával. Hiába áll mögött a közösségi média mogul Meta, nem igazán tudják fellendíteni, és az EU-ból továbbra is elérhetetlen. A Mastodon egészségesen növekedik, már több mint 10 millió felhasználója van, és az aktivitásban sincs hiány. Ezek mellett sűrűn lehet még hallani a Bluesky nevét, ami most ért el egy fontos mérföldkövet.

Elérte az 1 millió felhasználót a Bluesky.

Ez a mikroblog igézi talán leginkább az X-et, és nem titkoltan azért lett ugyanúgy kialakítva, hogy a felhasználók szemében vonzóbb alternatíva legyen. Hiszen a felhasználók annak örülnek a legjobban, ha olyan platformra tudnak váltani, ami nem tartogat sok változást, hanem egyből kézre áll és használatba tudják venni. A szolgáltatást Jay Graber hozta létre, de csatlakozott a projekthez Jack Dorsey is, a Twitter atyja.

Már 2021-ben azzal a céllal jött létre, hogy a Twitternek számára legyen alternatíva, és igazából már az elején nem titkolt cél volt a mostanra átkeresztelt mikroblog másolása. Már viszonylag hosszú ideje üzemel a szolgáltatás, de még mindig csak meghívásos alapon, meghívókkal lehet bejutni. A szolgáltatás egyenlőre még béta fázisban van, és a fejlesztők semmit nem szeretnének a véletlenre bízni.

Egy decentralizált szolgáltatásról van szó, ami a tervek szerint kapcsolódhatna más hasonló közösségi platformokhoz. Az utóbbi időben a decentralizáltságról és a nyílt működésről egyre több megoldásnál lehet hallani, a Meta is elmondta ezt a Threads esetében, és ott például a Mastodonnal már van is egy közös hitelesítési rendszere ennek a párosnak.

Galéria megnyitása

A Bluesky az 1 millió felhasználó elérésének örömére felsorolta, hogy milyen fontosabb eredményeket tudott csak ebben az évben elérni. Csak januárban indult el az alkalmazás – és ezzel együtt a teljes platform – tesztelése. Március óta lehet az embereknek lekötni a saját felhasználói nevükhöz köthető hivatkozást. Májusban sikerült megoldani a folyam szabad alakításának lehetőségét, és akkor került transparens, nyílt alapokra az app.

A nyár folyamán a Bluesky egyebek mellett létrehozta az első fizetős szolgáltatását a mikroblog keretei között, amivel megteremtette a bevételszerzés lehetőségét. Ez azért fontos, mert akkor tudja a befektetők figyelmét felkelteni a szolgáltatás, ha azt látják, hogy van benne pénzszerzési potenciál. Azt állítja a vállalat, hogy egyébként 2-3-szor annyi potenciális érdeklődő van a Bluesky körül, mint amennyien eddig regisztráltak, de fokozatosan nyitnak a nagyobb közönség felé.

Elon Musk és az X egy-egy ballépését vagy keményebb lépését követően általában jelentősen megnő az érdeklődők száma, szóval a Bluesky ilyen módon stabilan tudja építgetni a közösségét. Kíváncsiak leszünk, hogy amikor publikusan elindul, akkor mennyire fog felpörögni az érdeklődés a platform körül, ami hónapról hónapra több lehetőséget nyújt a felhasználói számára.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére