144 Hz-es képfrissítésre váltanak a mobilok is

A Xiaomi demózta, hogy a Redmi K30 5G képes 144 Hz-re, a Nubia pedig már az éles bevetésen dolgozik.

144 Hz-es képfrissítésre váltanak a mobilok is

Napjainkban a legtöbb játékosoknak szánt monitor már támogatja a 144 Hz-es megjelenítést, ami a szakértők szerint egyértelmű előnyt jelenthet olyan esetekben is, ha a tartalom esetleg alacsonyabb képfrissítéssel fut. És a jelek szerint a mobilgyártók is úgy látják, hogy jöhet a következő szint.

A napokban a Xiaomi demonstrálta a 144 Hz-es megjelenítést működő okostelefonban, és szinte egy időben ezzel, olyan információk láttak napvilágot a Nubia részéről, hogy ott is számítani lehet a 144 Hz-es képfrissítés biztosítására. A Xiaomi hamarosan megkezdi a Redmi K30 5G okostelefon forgalmazását, amiről a bejelentéskor kiderült, hogy azon túl, hogy kiváló hálózati adottságokkal rendelkezik, és képes 120 Hz-es megjelenítésre is az IPS technológiás megjelenítőjén. Most pedig nagyon úgy fest, hogy a 120 Hz még nem is a maximuma a terméknek.

Lu Weibing, Xiaomi egyik vezető beosztású szakembere olyan videót tett közzé a Weibo oldalán, amin egyértelműen látszik, hogy 144 Hz-en fut a Redmi K30 5G megjelenítője. Mint kiderült, arról egyelőre nincs szó, hogy egy későbbi frissítést követően majd erre is képes lesz az okostelefon. Most a vállalat mérnökei csak laboratóriumi körülmények között kísérleteznek azzal, hogy miként viselkedik az egység ilyen esetben. Viszont nem lehetetlen, hogy idővel tényleg „növeszt” ilyen funkciót a termék.

Az sem kizárt, hogy lesz az okostelefonhoz nem hivatalos módosítás erre vonatkozóan. Korábban más Xiaomi okostelefonok esetében is próbálták már a közösség tagjai módosítani a képfrissítési rátát, emelni a gyárilag meghatározott maximális értéket. A Redmi K20 esetében például volt 75Hz-es mod, a Xiaomi Mi 9 pedig a 84 Hz-re is képes volt utólagos „kezeléssel”.

A Nubia viszont már éles bevetésre küldheti majd a mobilját 144 Hz-es opcióval, egy frissen publikált képernyőmentés alapján. Az utóbbi időben a Nubia márkanév alatt a ZTE igazán kiváló készülékeket indított el, innovatív megoldásokból sem volt hiány, így szinte már nem is lenne meglepő, ha a Red Magic széria következő tagja a világon elsőként valósítaná meg hivatalosan is a 144 Hz támogatást.

A Nubia vezetője volt az, aki a Weibón megszellőztette a 144 Hz-es képfrissítési lehetőséget, és a közzétett képen jól látható, hogy összesen már négy fokozatban lehet majd állítani az eszköz képernyőjének a vezérlését. A 144 Hz a csúcs, ez alatt van 120 és 90 Hz-es opció is, no meg persze az alapnak tekinthető 60 Hz sem hiányzik.

Galéria megnyitása

A soron következő Red Magic már az 5G támogatásról is gondoskodni fog elvileg (a képernyőmentésen erről is tanúskodik), erről a márka egyik szakembere már korábban is beszélt. És már azt is tudhatjuk, hogy három kamerát sorakoztat majd fel a készülék a hátlapján, a sebességfelelős pedig a Snapdragon 865 platform lesz benne – így vélhetően az 5G szupport már a Snapdragon X55 modem révén lesz biztosított.

A képfrissítés növeléséhez visszakanyarodva, el kell azt mondani, hogy ez minden esetben negatív hatással van az üzemidőre. A legtöbb okostelefon, ami képes bármilyen módon 60 Hz fölé menni, csak bizonyos esetekben szokta megemelni a képfrissítés tempóját, nem állandó jelleggel. Nagyon fontos tehát az átgondolt vezérlés kialakítása a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében. Viszont a jelek szerint a 144 Hz elkerülhetetlenül megjelenik majd az okostelefonokban, és most láthatjuk azt, hogy miként érik meg ez a technológia.

A személyi számítógépek esetében a 144 Hz már teljesen átlagosnak számít, ha gamer konfigurációról van szó, és a CES alkalmával az ASUS már a világ első 360 Hz-es monitorát is bemutatta. Nem kizárt, hogy a mobilok sem fognak megállni a 144 Hz áttörését követően sem.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramon, a YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap