X68-as alaplap LGA-2011-es processzorfoglalattal

X68-as alaplap LGA-2011-es processzorfoglalattal

Az Intel már bemutatta Sandy Bridge architektúra köré épülő processzorait és a hozzá tartozó alaplapokat, amelyek a kereskedelem fő áramába szánt megoldások között próbálnak majd labdába rúgni. A gyártó az abszolút felsőkategóriába szánt megoldásairól egyelőre nem rántotta le a leplet, de most érkezett néhány fotó és néhány információ azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatunk az LGA-1366-os processzorok és az X58-as lapkakészlet utódjáról.

A fotókon az MSI egyik hivatalosan eddig be nem jelentett alapapja látható, amely az Intel X68-as lapkakészletét alkalmazza és LGA-2011-es tokozással ellátott processzorok fogadására képes. Az alaplapba passzoló felsőkategóriás processzorok hat-, nyolc- és tizenkét maggal ellátott megoldások lesznek, amelyek négycsatornás DDR3-as memóriavezérlőt tartalmaznak. Az LGA-2011-es processzorfoglalat első pillantásra hatalmasnak tűnik és tulajdonképpen másodikra is. A hírek szerint a foglalat újfajta processzorrögzítő mechanizmussal érkezik majd, de ennek felépítése a fenti és lenti fotókból szinte alig kivehető.

Foglalkozzunk is inkább az LGA-2011-es processzorokkal. Az új felsőkategóriás központi egységek négycsatornás DDR3-as memóriavezérlővel érkeznek, egy-egy memória csatornához egyetlen DDR3-as memóriamodul csatlakozik majd, legalábbis a hagyományos, ATX formátummal rendelkező alaplapokon. A fotón az alaplap egyes részleteit direkt felismerhetetlenné tették, de így is látszik, hogy a memória foglalatok a processzor mellett jobbról és balról helyezkednek el, méghozzá kettesével. Az új processzorok esetében a tradicionális értelemben vett északi híd a processzor tokozásán belülre kerül csak úgy, mint az LGA-1156-os vagy LGA-1155-ös modellek esetében. A processzoron belül a CPU magokon és a memóriavezérlőn kívül egy PCI Express vezérlő is helyet kap, amely 32 PCIe sávot kínál a rendszer számára. A platformhoz tartozó egyéb összetevők a platformvezérlő chipbe (PCH) kerülnek. A P55-ös, H55-ös, P67-es és H67-es alaplapokhoz hasonlóan, az X68-as elnevezés ezúttal nem az északi hidat, hanem a PCH-t, vagyis a klasszikus értelemben vett déli hidat jelöli.

A PCH belsejében is lesz egy PCI Express vezérlő, de ez már jóval kevesebb PCIe sávot kínál a rendszer számára, mint a processzorban elhelyezett megoldás. A PCH tartalmaz egy adattároló vezérlőt, egy LPCIO vezérlőt, valamint USB és HDA vezérlőt és egy kétirányú DMI linket is, amelyen keresztül a processzorral tartja a kapcsolatot.

Az új lapkakészlettel és az új processzorokkal kapcsolatban remélhetőleg hamarosan további információk is érkeznek majd. A hónapokkal ezelőtt napvilágot látott pletykák még úgy tudták, hogy az LGA-2011-es processzorok és az X68-as lapkakészlettel ellátott alaplapok valamikor az idei év harmadik negyedévében debütálhatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward