Vizuális mikrofon készült az MIT-n

A kutatók a beszélőkkel egy szobában található tárgyak kamerával rögzített apró rezgései alapján dekódolták a hangszigetelt üveg mögött elhangzó hangsorokat.

Vizuális mikrofon készült az MIT-n

Az MIT kutatói kidolgoztak egy módszert, amellyel akár hangszigetelő üvegen keresztül is le lehet hallgatni a beszélgetéseket. Ehhez mindössze filmre kell venni a beszélő közelében elhelyezett tárgyak, például egy chipses zacskó vagy egy növény aprócska rezgéseit, majd egy erre alkalmas algoritmussal hanggá alakítani a képen észlelt változásokat. A rendszer nagysebességű (másodpercenként 2000−6000 képkockát rögzítő) és jelentős felbontással bíró kamerát használ a felvételek elkészítéséhez, így a megfigyelt tárgy legkisebb rezdüléseit is rögzíteni tudja.

Bár a távolsági lehallgatásnak már jelenleg is akadnak módszerei, ezek sikeressége azonban általában szigorú feltételekhez kötött. A most kidolgozott metódussal viszont a beszélőkkel egy térben található mindennapi tárgyak révén válhat „láthatóvá” a hang, magyarázzák a szakértők. „Képesek voltunk több mint 4 méterről, egy hangszigetelő üveg túloldaláról rekonstruálni egy egyébként hallhatatlan beszélgetést egy zacskó chips lefilmezése révén” – mondja Abe Davis, a kutatás vezetője. A mellékelt videón egyebek mellett a Mary kicsi báránya szövegének ilyen módon készült „vizuális hangfelvétele” hallható. A kamera a Queen Under Pressure című számának dekódolását is képes volt elvégezni pusztán a számítógépre rádugott fejhallgató vezetékének apró rezgései alapján.

Ami a gyakorlati alkalmazási lehetőségeket illeti, Davis szerint a kémkedésen túl számos más dologra is jó lehet a fejlesztés, például kiváló lehetőséget nyújthat távoli objektumok fizikai jellegzetességeinek mérésére is. Ahogy a tárgyak fényvisszaverő-képessége alapján meghatározzuk azok bizonyos jellemzőit, úgy mostantól a hangot is alkalmazhatnánk erre a célra. A tárgyak hanghullámokkal szembeni viselkedéséből következtetni lehet azok szerkezetére, anyagi minőségére, mondja Davis.

A módszer egy módosított verziójával akár normális digitális kamerák felvételeiből is kinyerhető a tárgyakat megrezegtető hang. Ehhez a rolling shutter nevű felvételi hibajelenséget aknázzák a szakértők, amely abból adódik, hogy a kamera nem pontosan egyazon időpillanatban rögzíti az adott képkocka minden egyes pixelét. Ilyen módon a másodpercenként ténylegesen rögzített képkockaszámnál lényegesen magasabb frekvenciákat is lehetséges volt kicsalni a felvételekből, amelyek tárgyát ezúttal egy hangszóró közelében elhelyezett cukorkás zacskó jelentette. Slusszpoénként a kutatók az egyik kísérlet során egy doboz papír zsebkendő segítségével határozták meg a hangszigetelt üveg mögött tartózkodó, a megfigyelő számára láthatatlan személy nemét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward