Valódi prémium hangkártyát mutatott be az EVGA

Egyre ritkábban számolhatunk be hangkártya megjelenésről, de most olyan helyről érkezett egy ilyen újdonság, ahonnan aligha számíthattunk rá.

Valódi prémium hangkártyát mutatott be az EVGA

Azok, akik ellátogatnak a CES-en az EVGA standjára, minden bizonnyal arra számítanak, hogy majd remek videokártyák felett csorgathatják a nyálukat, és bár valóban vannak új VGA-k a vállalatnál, a legérdekesebb termék mégis egy hangkártya. Bizony, az EVGA előrukkolt egy olyan hangkártyával, ami személyi számítógépekbe építhető be, és állítólag egészen lenyűgöző, stúdió hangzással fog szolgálni.

Galéria megnyitásaA vállalat nem rendelkezik túl sok tapasztalattal ezen a területen, éppen ezért nem önállóan vágott bele az egyébként egyáltalán nem egyszerű projektbe, hanem egy igazán sokat látott partnerrel az oldalán. A NU-Audio névre hallgató eszköz fejlesztésében az angol Audio Note működött közre, aminek nagyon sok professzionális megoldást köszönhetnek a zenekedvelők, audiofilek. Az EVGA különleges újdonsága PCI-Express 2.0 x1 csatlakozófelülettel lett ellátva, és rendkívül magas minőségű komponensek találhatóak rajta megfelelő körültekintéssel elrendezve. A hangkártya hátulján az érdeklődők kettő vonal kimenetet (jobb/bal), egy 6,3 milliméteres fejhallgató csatlakozót, egy vonal bementetet, egy mikrofon bementet és egy optikai felületet (TOSLINK) találnak – ez utóbbin keresztül lehet megoldani az 5.1-es hangrendszerek csatlakoztatását.

A NU-Audio szívében egy XMOS xCORE 200 hangprocesszor dolgozik, ez szintén angol fejlesztésű és csúcskategóriás megoldásnak tekinthető. A digitális-analóg átalakító az Asahi Kasei terméke (AK4493), de egyéb komponens is származik ettől a vállalattól, az A/D konverter pedig a Cirrus Logic-tól érkezett, tehát a megbízható minőségre valószínűleg ezen a fronton sem lehet majd panasz. Az erősítő szerepét pedig egy Analog Devices OP275 egység kapta a fejhallgató számára előkészített kimeneten, a másik ágon pedig az AD8056 – ez szintén az Analog Devices megoldása. A megfelelő kondenzátorok és a különböző ellenállások javát nem másoktól szerezték be a mérnökök, hanem egyenesen az Audio Note által fejlesztett és készítettet megoldások köszönnek vissza a nyomtatott áramkörön. A vállalat 30 éves tapasztalattal a háta mögött, valamint nagy odafigyeléssel hozta ezeket létre, és használja fel a NU-Audio hangkártyán. Fontos azt is elmondani, hogy minden terület megfelelően izoláltak az egyébként meglehetősen vaskos NYÁK-on, hogy semmilyen tényező ne zavarhassa a tökéletes hangminőséget. Az elengedhetetlen kapcsolati pontokon pedig megfelelő szűrés, más audio komponenseknél pedig réz EMI árnyékolás lett bevetve.

Az analóg sztereó kimenet esetében a NU-Audio 123 dBA jel-zaj arányt tud felmutatni, a vonal bemenetnél pedig 121 dBA ugyanez az érték. És el kell azt mondani, hogy ilyenformán az EVGA hangkártyája igazán kiemelkedő – ha páratlannak nem is tekinthető. A vállalat kiemelte, hogy az újdonságnak köszönhetően megfelelő forrást választva úgy hallhatják a zenéket a felhasználók, ahogy azt az előadók szeretnék átadni. A szerkezet képes kezelni 384 kHz-es, 32 bites tartalmakat is, a TOSLINK csatlakozófelület esetében pedig a megszokott 192 kHz/24 bit szinttel kell számolni.

Galéria megnyitása

Bár ez egy olyan hangkártya, ami már nem elsősorban a gamereknek szól, azért azt is elmondta a vállalat, hogy nagyon pontosan tudja majd visszaadni a játékokon belüli hangokat a NU-Audio, ami sokat segíthet például az ellenfelek felderítésében. Továbbá került némi „hangulatvilágítás” a fémből készült burkolat oldalára, aminek a színét széles skálán lehet majd alakítani, és például a zenéhez is igazítható a driverén keresztül. A NU-Audio szoftver olyan lehetőségeket biztosít az RGB LED kezelésén felül, mint a gyorsan váltható hangszínszabályzó profilok létrehozása és mentése, vagy éppen a fejhallgató erősítés beállítása, amire a nagyobb ellenállású kábelekkel szerelt eszközök mellett biztosan szükség is lesz – így még 600 ohm sem jelent neki gondot. Ezt a programot Windows 7/8.1/10 operációs rendszerekre lehet majd telepíteni.

Galéria megnyitása

Az EVGA NU-Audio hangkártya a jelenlegi tervek szerint január 16-ától lesz megvásárolható. Az eszköz minden bizonnyal nem lesz olcsó mulatság, de a vállalat egyelőre nem hozta nyilvánosságra az ajánlott fogyasztói árat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap