Újabb 500 millió dollárt költ termelés-növelésre az Intel

Idén egyszer már sor került 1 milliárd dollárnyi extra tőkeberuházásra, most pedig újabb félmilliárddal segítik a gyártókapacitás növelését.

Újabb 500 millió dollárt költ termelés-növelésre az Intel

Az Intel szakemberei mindent megtesznek azért, hogy a leterhelt 14 nm-es gyártósorok termelőkapacitását növelhessék. Korábban például egymilliárd dollárt költött a vállalat termelésnövelésre, valamint a kiszolgáló létesítmények kapacitásának emelésére is, amelynek eredményeként Vietnámban például új tesztelő és hitelesítő üzem nyílt. Az egymilliárd dolláros extra tőkeberuházás hatására az idei évre tervezett 14 milliárdos CapEx költségkeretet 15 milliárd dollárra növelték, ám a jelek szerint ez sem elég ahhoz, hogy a vállalat tartani tudja a lépést a megrendelésekkel.

Ugyanis az Intel szerint a vártnál sokkal nagyobb kereslet mutatkozik különböző processzorai iránt az adatközpontok szegmensében, illetve a klienspiacon is, mint ahogy azt várták, ezt a keresletet pedig nehezen tudják kiszolgálni az aktuális kapacitással, ebből fakad a jelenlegi hiányállapot is. Ez a hiányállapot a korábbi hírek szerint a következő év második negyedévéig egészen biztosan kitart majd, sőt, még a második negyedév folyamán is éreztetheti hatását. Sajnos a kereslet és a kínálat közötti szakadék miatt az Intel processzorok ára is emelkedésnek indult, így az augusztusi szinthez képest szinte minden modell jelentősen drágább. Legutóbbi tesztünkben pont ezért kaphatott könnyen ajánlott vétel címet az Athlon 200GE, mert az ellenfelének számító Pentiumok jelenleg kétszer annyiba kerülnek.

Galéria megnyitásaA helyzetet látva az Intel ismét extra tőkeberuházást rendelt el, amelynek mértéke 500 millió dollár, vagyis az idei kvótát 14 milliárdról összességében 15,5 milliárd dollárra emelték. Az extra 500 millió dollárt természetesen termelésnövelésre fordítják, vagyis új, modernebb eszközöket vásárolnak, amelyekkel a meglévő gyártókapacitást hatékonyan növelni lehet. Az új eszközök ráadásul hosszabb távon is jól jöhetnek, ugyanis a következő generációs gyártástechnológiákhoz is fel lehet majd használni ezeket, így az extra befektetések nem vesznek kárba: az elkövetkező évek során is profitálhat belőlük a gyártó. Arról sajnos nem esett szó, hogy az aktuális termelőkapacitás pontosan mekkora, illetve arról sem, hogy az extra beruházás után nagyjából mekkora termelésnövekedésre lehet számítani. A tervek szerint az Intel a következő év első vagy második negyedévében éri utol magát, vagyis abban az időszakban kerülhet egy szintre a kereslet és a kínálat. (Ez egybecseng a korábbi információkkal.)

2019 második felében tovább javulhat a helyzet, ugyanis végre tömegtermelésbe állhat a 10 nm-es csíkszélesség is, ami nagyon régóta csúszik – tulajdonképpen pont ez a késés idézte elő az aktuális helyzetet, ezért van hiány a különböző processzorokból. A vállalatnál persze már a 10 nm utáni gyártástechnológiát is gőzerővel fejlesztik, ami a 7 nm EUVL lesz. Ez a gyártástechnológia a friss beszámoló szerint nagyon jól áll, hiszen tartani tudják a belsős útitervet, azaz a 7 nm EUVL már talán nem szenved el akkora késést, mint elődje, ha minden jól megy, viszonylag hamar átállhat majd rá az Intel a 10 nm után.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap