Az ASUStek vezetője szerint még sokáig kitart az Intel CPU hiány

Az aktuális előrejelzés alapján úgy tűnik, még a következő év második negyedévében is tartani fog a hiányállapot.

Az ASUStek vezetője szerint még sokáig kitart az Intel CPU hiány

Az ASUStek első embere eléggé borúlátó az elkövetkező negyedévek alakulásával kapcsolatban, ugyanis szerinte az Intel processzorok terén tapasztalható hiányállapot a következő év második negyedévében is éreztetheti hatását, ami egyáltalán nem jó hír. Ez a negatív hatás az alaplapok és az asztali számítógépekbe szánt egyéb alkatrészek forgalmán is érezhető, változás pedig egyhamar nem is következik be.

Ez a hatás az Amerikai Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háborúval karöltve sok problémát okoz, plusz Európában még a noteszgépek szegmensében is nőtt miatta a versengés, ami az ASUStek számára borús előrejelzést eredményez. A vállalat a negyedik negyedévre 20% alatti „operatív átláthatósággal” számol, ami meglehetősen alacsony érték, hiszen a korábbi évek során ez a mutató 50% felett helyezkedett el. Utóbbi valamelyest szemlélteti, mekkora bizonytalanság van a beszállítói láncban, valamint azt is megmutatja, mennyire nehéz előre meghozni a megfelelő döntéseket egy-egy változó kiszámíthatatlansága miatt, ez pedig az üzletmenet hatásfokára is negatívan hat.

Galéria megnyitásaAz Intelnél persze próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy a leterhelt 14 nm-es gyártósorok, illetve az összeszerelő és tesztelő üzemek kapacitását növeljék, ám ez a jelek szerint még mindig kevés ahhoz, hogy javuljon a helyzet – egy ekkora hiányt követően egyébként is sok időre van szükség, míg rendeződik a helyzet. Ezzel együtt a 10 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorokkal kapcsolatos munkák is folynak, hogy minél előbb termelésbe állhassanak az új üzemegységek, ám erre legkorábban is csak a jövő év harmadik negyedévében kerülhet sor, vagyis addig a meglévő gyártósorokat kell csúcsra járatni, amennyire lehet. A vállalat a kapacitást jelenleg a Xeon és Core sorozatú processzorok gyártására fordítja, így az ASUS gamer PC üzletága nem is igazán érezte meg a hiányállapotot, a többi részleg azonban szenved tőle. Az is probléma, hogy a Kína és az Amerikai Egyesült Államok között dúló kereskedelmi háború miatt egyes országok fizetőeszközei veszítettek a dollárral szembeni értékükből, ami az ASUStek számára emelkedő fedezeti költségeket eredményezett.

A fentiek eredményeként az ASUS PC üzletága a negyedik negyedév folyamán stagnálni fog az előző negyedévhez képest, míg az okostelefon-szegmens 5%-os emelkedést produkálhat. A komponenspiacon ugyanebben az időszakban 5%-os csökkenésre lehet számítani szállítási mutatók terén.

Az aktuális adatok szerint az ASUStek az idei év harmadik negyedévében 3,343 milliárd tajvani dolláros nettó bevételt könyvelhetett el, ami negyedéves szinten 151%-os növekedést, éves szinten viszont 43%-os esést jelent. Az első három negyedév folyamán az ASUS nettó bevétele 7,05 milliárd tajvani dollárt tett ki, vagyis az előző év azonos időszakához képest 39%-kal csökkent.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap