Vietnámi tesztelőüzemmel enyhíti a processzorhiányt az Intel

A hiány miatt emelkedésnek indultak a processzorárak, a partnerek pedig aggódnak, mert nem tudják időben teljesíteni a rendeléseket.

Vietnámi tesztelőüzemmel enyhíti a processzorhiányt az Intel

Az Intel tájékoztatta partnereit arról, hogy szeptember hetedikén elindult egy új üzem Vietnámban, amely segíteni fog a 14 nm-es csíkszélességgel készülő termékek elérhetőségének javításában. Ebben az üzemben a teszteléssel és hitelesítéssel kapcsolatos feladatokat végzik el a szakemberek, a folyamat pedig ugyanúgy zajlik majd, mint az összes többi hasonló funkcionalitású gyárban – erről a „Copy Exactly!” névre keresztelt program gondoskodik.

A vietnámi üzemben a tájékoztató szerint a hetedik generációs Intel Core processzorokkal kapcsolatos feladatokat végzik, ezzel valamelyest tehermentesítik a többi tesztelőüzemet, így ott a frissebb, modernebb processzorokkal kapcsolatos munka zavartalanabbul folyhat. Ezek alapján úgy tűnik, nem csak a gyártósorok túlterheltsége áll a fokozódó processzorhiány mögött, hanem az is, hogy nincs elég kapacitás a legyártott termékek tesztelésére.

Galéria megnyitása

Ez persze nem is csoda, hiszen a vállalat rengeteg terméket gyárt a 14 nm-es csíkszélesség igénybevételével, a sor pedig csak bővül, ahogy az újabb és újabb központi egységek megjelennek. A folyamat jelenleg már ott tart, hogy a nyolcadik generációs Core processzorokból hiány alakult ki, de a szerverek és munkaállomások piacára szállító OEM/ODM partnerek is panaszkodnak, hiszen ők sem kapnak annyi processzort, amennyire szükségük lenne. A helyzet az éppen rajt előtt álló kilencedik generációs Core processzorokat is kellemetlenül érintheti. A vállalat éppen ezért már gőzerővel próbálja javítani a helyzetet, amelyhez nem csak a fentebb említett vietnámi tesztelő üzemet veti be, de egyéb trükköket is, például a H310-es lapkakészletet 14-ről 22 nm-re ülteti át.

A szűkös termelésről a 10 nm-es csíkszélességgel kapcsolatos problémák tehetnek, ugyanis azzal, hogy a modern gyártástechnológia bevetése évek óta késik, sokkal tovább kell állnia a sarat a 14 nm-es csíkszélességnek, hiszen az újabb termékeket is köré építik, ami a gyártósorok egyre komolyabb terhelését eredményezi. A helyzetet tovább rontja, hogy érkeznek az Intel új, kilencedik generációs Core processzorai is, amelyek még mindig 14 nm-es csíkszélességet használnak, valamint az Apple számára is gyártani kell az XMM 7560-as modemeket, ezekből pedig több millió darabra van szükség.

Galéria megnyitásaA modemek esetében jó hír, hogy egy szilíciumostyára több fér belőlük, mint egy processzorlapkából, hiszen kevés helyet foglalnak. Éppen ezért viszont sokkal több munkát igényel a lapkák „kivágása”, illetve később a tokozásukra és a tesztelésükre is sok erőforrást kell fordítani, ami végső soron lassítja a termelést.

Az Intel zárt ajtók mögött elismerte, valóban szükség van további termelőkapacitás és tesztelőkapacitás bevetésére annak érdekében, hogy a legfrissebb Core és Xeon sorozatú processzorokat nagyobb mennyiségben lehessen leszállítani, hiszen ezek iránt a vártnál nagyobb igény mutatkozik.

A processzorhiány miatt a PC piac teljesítménye 5-7%-kal csökkenhet, de ezzel együtt a DRAM és a NAND Flash árak is csökkenhetnek, hiszen ha kevesebb konfiguráció épül, kevesebb alkatrészre van szükség, így túltermelés alakul ki. A Samsung erre már reagált is: visszafogta a memórialapkák termelését. A Micron vezetője, Sanjay Mehrotra arra számít, hogy a vállalat első pénzügyi negyedévében már látszani fognak a processzorhiány negatív hatásai, de a folyamat remélhetőleg csak rövidebb távon eredményez csökkenést. Ugyanakkor hozzátette, nincs kizárva, hogy a processzor-hiány negatív hatásai nem csak az első negyedévet érintik majd.

Ez persze a konkurencia számára egy nagy lehetőség, hiszen az AMD processzorokból nincs hiány, így könnyedén teljesíthetők a rendelések. Érdekes lesz látni, hogyan alakulnak a processzorpiaci részesedések az elkövetkező negyedévek folyamán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap