Shop menü

TISZTUL A KÉP A KÍNÁNAK SZÁNT GEFORCE RTX 4090 D KÖRÜL – JÖVŐ JANUÁRBAN JELENHET MEG

Az új videokártya várhatóan változatlan memória-alrendszerrel érkezik, és a GPU órajeleire is fény derült.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Tisztul a kép a Kínának szánt GeForce RTX 4090 D körül – Jövő januárban jelenhet meg

A november közepe után érvénybe léptetett amerikai exportkorlátozások értelmében már nem lehet exportlicenc nélkül Kínába szállítani a magas teljesítménysűrűséggel rendelkező AI és HPC piaci gyorsítókat, valamint a gamer videokártya piac leggyorsabb szereplőjét, a GeForce RTX 4090-es modellt sem. Az AI és HPC piaci gyorsítók hiányát részben átalakított GeForce RTX 4090-es videokártyákkal próbálják ellensúlyozni, valamint előző generációs videokártyákat is átalakítanak erre a célra, de úgy tűnik, nem sokáig hagyja Kínát gamer csúcskártya nélkül az Nvidia.

A korábbi pletyka alapján egy GeForce RTX 4090 D típusú, kifejezetten az amerikai exportkorlátozásokhoz igazodó videokártya fejlesztésén dolgozik az Nvidia csapata. Az új modellel kapcsolatban legutóbb még nem sok információ állt rendelkezésre, azonban az elmúlt napok folyamán változott a helyzet, néhány részletre fény derült, még ha nem is mindegyikre.

MEGAsizeGPU, aki az „X” virtuális hasábjain keresztül szállítja a különböző iparági pletykákat, és már többször is megbízható információforrásnak minősült, a jelek szerint megszerezte a GeForce RTX 4090 D-re vonatkozó GPU-órajel adatokat. A friss videokártya várhatóan nem AD102-300-as GPU-t használ, mint az eredeti GeForce RTX 4090, az ugyanis túlságosan magas teljesítménysűrűséggel rendelkezik, így az amerikai exportkorlátozásban szereplő 4800-as szintet bőven meghaladja.

Helyette egy ugyancsak AD102-es alapú, de már kevesebb aktív SM tömbbel rendelkező GPU kerülhet a nyomtatott áramköri lapra, ami így értelemszerűen kevesebb aktív CUDA magot foghat munkára, valamint teljesítménysűrűsége is alacsonyabb lesz. Az új GPU pontos paramétereivel kapcsolatban konkrétum egyelőre nem szivárgott ki, az viszont biztosnak tűnik, hogy az AD102-250-es kódnevet viseli. A friss szivárgásból az is kiderül, hogy a szóban forgó GPU várhatóan 2280 MHz-es magórajelen ketyeghet, ami a GeForce RTX 4090-nél megszokott 2235 MHz-hez képest magasabb lesz, a GPU Boost átlag-órajel viszont 2520 MHz marad, azon nem változtatnak.

Az új videokártyánál várhatóan megtartják a 384-bites memória-adatsínt, amire 24 GB-nyi GDDR6X fedélzeti memória kapcsolódhat, viszont sem a VRAM effektív órajele, sem a TDP nincs még véglegesítve. A minél zavartalanabb gyártás érdekében valószínűleg arra törekszenek az Nvidiánál, hogy a lehető legtöbb paraméter változatlan maradjon az eredeti GeForce RTX 4090-hez képest, a teljesítménysűrűségen azonban csökkenteniük kell, azért is érkezik kevesebb aktív CUDA maggal az újdonság.

A GeForce RTX 4090 D várhatóan 2024 januárjában jelenhet meg, az viszont még nem világos, hogy az ugyancsak januárra várt, a CES 2024 alkalmával bemutatkozó GeForce RTX 40 Super videokártyákkal együtt jelenik-e meg, vagy majd csak csendben, különösebb felhajtás nélkül teszik-e elérhetővé Kína számára. Az Amerikai Egyesült Államok kormányzatának illetékesei persze nem nézik jó szemmel az Nvidia manővereit, amelyekkel mindig megtalálja a módját, hogy Kínát továbbra is kiszolgálja termékeivel, éppen ezért az USA kereskedelmi minisztere már figyelmeztette is a gyártót: ha új, a korlátozásokat megkerülő termékeket adnak ki, azok a következő korlátozás keretén belül tiltva lesznek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére