Tiny Metal - Kicsi, de erős

Egyszerű alapokra épülő, de meglepően összetett és szórakoztató japán arcade stratégiai játék.

Tiny Metal - Kicsi, de erős

A Tiny Metal körökre osztott, arcade stratégiai játék, amely az Area 51 független japán csapat munkája, melyet sokan a 2001-es, Nintendóra megjelent Advance Warshoz hasonlítanak. A jópofa grafikájú, anime stílusú történettel keretezett darabban két játékmód áll rendelkezésünkre: skirmish módban gyors csatákat vívhatunk, kampány módban pedig szokás szerint a sztorit követhetjük nyomon. A kampány befejeztével új játék + módban lehetőségünk van újra átélni az élményt. A menüben szerepel a többjátékos mód is, ez egyelőre még készül, így nem tudtam kipróbálni. Az alap kampány végigjátszása kb. 10 órát vesz igénybe, skirmisből pedig olyan mennyiséget (56 különböző kisebb-nagyobb méretű és nehézségű pályát) kapunk, hogy hosszú ideig elszórakozhatunk velük.

A csatákat változatos légi és földi egységekkel vívhatjuk az egyszerű gyalogosoktól egészen a hatalmas harci repülőkig. Az egységek grafikája és hangja is nagyon aranyos, a felderítők borzasztó lelkesen mennek előre, a gyalogosok félelmet nem ismerően menetelnek, a helikopterek pilótái csúfolódnak támadás közben. Annyira megszerettem mindet, hogy kifejezetten felháborítónak éreztem, amikor az ellenfelek lelőtték a kis katonáimat. Még az egységek elnevezése is jól illik a témához: a kisebb tankok neve Tiny Metal, a nagyokat - kapaszkodjatok meg - Heavy Metalnak hívja a játék, az egységekről szóló infókat tartalmazó kislexikon neve pedig Metalpedia. A zene sajnos nem metál, de legalább kellemesen elvan a háttérben.

Az egységeket nagyjából jól kiegyensúlyozták, mindegyiknek megvannak a gyengéi és erősségei a sebesség, mobilitás, tűzerő és páncélzat mentén. A terep is számos lehetőséget nyújt a stratégiázásra, a magasabb hegyeken a nehezebb egységek nem mehetnek át, és az erdők, városok, hegyek mind másfajta védelmet biztosítanak az ott állomásozóknak. Azzal is ügyeskedhetünk, ha több egységgel körbevesszük az ellenfelet, ilyenkor össztüzet zúdíthatunk rá, ami különböző bónuszokat ad a támadásunkra.

A pályák kis kockákra osztottak, ezért a helyezkedésnek is nagy szerep jut: egységeink nagy része, néhány kivételtől eltekintve, csak a közvetlenül mellettük lévő kockán álló ellenfeleket tudják megtámadni. A sima támadás (Attack) mellett létezik egy speciális támadásforma is (Assault), amellyel kevesebbet sebzünk, de a végén hátrálásra kényszerítjük az ellenfelet.

Galéria megnyitása

Az épületek, már kezdetben ott vannak a pályákon, újakat nem építhetünk, a meglévők elfoglalásával juthatunk különböző előnyökhöz és bónuszokhoz. A gyárak, repülőterek elfoglalása különösen fontos, mert ott gyárthatunk új egységeket, de a sima épületeket is érdemes lerohanni, mert rengeteg pluszt adnak támadásainkra, és a gyalogos egységeket is ezeken a kockákon állva gyógyíthatjuk. A felderítőknek, radaroknak is nagy szerep jut, mivel a fog of war miatt a legtöbbször az orrunkig sem látunk (ennek okát a történetben megmagyarázzák).

A sztori szerint a Zipang sógunátus és Artemisia királysága régóta hadban állnak egymással, így nem csoda, hogy a rövid békeidőszakot követően újra kitör a háború, amire Artemisia uralkodójának meggyilkolása bőven elég indok. Főhősünk Nathan Gries, aki seregeivel elindul, hogy megbosszulja az uralkodó halálát, és megtalálja eltűnt mesterét, Artemisia legnagyobb hősét, Lindberg tábornokot. Ezt a stratégiai játékot sem a sztori miatt fogjuk végigjátszani, de aki szereti a végletekig eltúlzott, érzelmes anime stílusú párbeszédeket, és a gyakran hangosan felnevető gonoszokat, az élvezni fogja - aki nem, az nyugodtan használhatja a gyorstekerés gombot.

A kezelőfelület egyes részeire ráférne még némi finomítás (pl. a kampány térkép kezelése kissé kusza), a szövegek egyesével történő továbbléptetése, és az egérrel történő irányítás lehetne picit kényelmesebb, de más komolyabb problémám nem volt a darabbal. A Tiny Metal nem tökéletes, de a kis aranyos, könnyed stratégia műfajában jól megállja a helyét. Veterán stratégák nem fogják nehéznek találni, de másoknak szerezhet kellemes perceket. A jelenlegi ára 24,99 Euró, érdemes megvárni vele egy leárazást, vagy a tavasszal érkező többjátékos módot.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap