Shop menü

SZOKATLAN, 20 GB-NYI MEMÓRIÁVAL ELLÁTOTT GEFORCE RTX 3080-AS VIDEOKÁRTYÁKAT ÁRULNAK KÍNÁBAN

Oroszországban korábban már felbukkant néhány 20 GB-os GeForce RTX 3080-as videokártya, de azokat a Gigabyte gyártotta, míg a Kínában felbukkant videokártyák az MSI műhelyében készültek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Szokatlan, 20 GB-nyi memóriával ellátott GeForce RTX 3080-as videokártyákat árulnak Kínában

Anno sokáig szó volt róla, hogy a 8 GB-os GeForce RTX 3070-es és a 10 GB-os GeForce RTX 3080-as videokártyákból később készülnek dupla fedélzeti memóriával ellátott verziók is, amelyek sorrendben 16 GB-nyi és 20 GB-nyi VRAM-ot foghatnak munkára.

Nem sokkal később úgy tűnt, mégsem dobja piacra az Nvidia a termékeket, így a tervek is a süllyesztőbe kerültek, legalábbis hivatalosan. Egy lelkes orosz modder később készített magának egy 16 GB-os GeForce RTX 3070-es videokártyát, valamint egy 20 GB-os GeForce RTX 3080-as modell is forgalomba került Oroszországban, ami a Gigabyte műhelyéből származott, ahogy azt korábbi hírünkben megírtuk.

Galéria megnyitása

Most, hogy zajlik a raktárak kisöprése a GeForce RTX 40-es sorozat megjelenésének előkészítése miatt, megint felbukkantak a 20 GB-os GeForce RTX 3080-as videokártyák, ám ezúttal nem Oroszországban, hanem Kínában. Ezúttal nem a Gigabyte, hanem az MSI örvendeztette meg a felhasználókat a különleges videokártyákkal, amelyek furcsa módon egy eddig még nem látott GPU köré épülnek, ez a GA102-250 kódnevet viseli.

A normál GeForce RTX 3080-as videokártyák közül a 10 GB-os modellek a GA102-200-as, míg a 12 GB-os kiadások a GA102-220-as GPU köré épülnek. Az egy szinttel feljebb elhelyezkedő GeForce RTX 3080 Ti is egy másik GPU-t, a GA102-225-ös verziót használja.

Galéria megnyitása

A Kínában lencsevégre kapott MSI videokártyák esetében a GA102-250-es GPU 320-bites memória-adatsínnel rendelkezik, amire 20 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória kapcsolódik, arról azonban nem hullott le a lepel eddig, hogy maga a GPU pontosan milyen erőforrásokkal rendelkezik. Kiderült viszont egy érdekesség, mégpedig az, hogy a különleges videokártyák valamiért elkerülték az Nvidia LHR limiterét, vagyis nemcsak félgőzzel, hanem teljes sebességgel képesek kriptovalutát bányászni.

Az ETHASH teszt alapján 97,48 MH/s teljesítményre képes a speciális videokártya, ami igazából nem kifejezetten bányászatra készült, hiszen videó kimenetei vannak. Nincs kizárva, hogy az MSI felhalmozott egy speciális raktárkészletet ezekből a videokártyákból, amelyek eredetileg LHR korlátozással sem rendelkeztek, és most forgalomba küldték őket „raktárkisöprés” címén.

Galéria megnyitása

A szivárogtató, aki a fotókat és az információkat szolgáltatta, úgy tudja, hogy nagyjából 100 darab ilyen videokártya kerülhetett forgalomba, ezek ára pedig 432 és 600 dollár között szóródik. Egyelőre úgy tűnik, ezek a videokártyák csak és kizárólag Kínában kaphatóak, egyéb térségekben nem érhetőek el, de ha ez változik, arról egészen biztosan érkeznek majd információk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére