Váratlanul forgalomba került néhány 20 GB-os GeForce RTX 3080 Ti

A friss videokártya néhol már felbukkant kereskedelmi forgalomban, pedig az Nvidia még be sem jelentette az érkezését. Ez persze nem meglepő, hiszen egy, az utolsó pillanatban süllyesztőbe dobott termékről van szó, amiből azért elkészült néhány darab. Ezek kerültek most forgalomba néhol.

Váratlanul forgalomba került néhány 20 GB-os GeForce RTX 3080 Ti

A 20 GB-os GeForce RTX 3080 Ti hivatalos bejelentésre eddig még nem került sor, ám úgy tűnik, a termék tényleg létezik, ugyanis Oroszországban már kereskedelmi forgalomban is lehet vele találkozni, igaz, ára eléggé borsos, ugyanis 3070 dollárnak megfelelő rubelért lehet megkapni. Az új videokártya BIOS-a a TechPowerUp adatbázisában is felbukkant, ami tovább erősíti létezésének tényét. Míg a korábbi GeForce RTX 3080 Ti esetében az eszközazonosító 10DE 2208 volt, addig az új modell már a 10DE 2205 azonosítót használja, azaz ténylegesen különböznek a termékek egymástól.

A termék létezésére gyakorlatilag az a magyarázat, hogy az Nvidia eredetileg 20 GB-os GeForce RTX 3080 Ti videokártyát akart piacra dobni, ám ezt végül az információk szerint süllyesztőbe dobták, de addigra néhány modell már elkészülhetett, köztük hírünk főszereplője is. Üröm az örömben, hogy 20 GB-os GeForce RTX 3080 Ti videokártyákhoz nem készült megfelelő GeForce Game Ready driver, így az egyetlen lehetséges felhasználási mód jelenleg a kriptovaluta-bányászat lehet.

Galéria megnyitása

Egyelőre négyféle 20 GB-os GeForce RTX 3080 Ti bukkant fel, ami a Gigabyte műhelyében készült. Az egyik újdonság a Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti Gaming OC 20G nevet viseli, a kriptovaluta-bányászok pedig már fel is fedezték maguknak. Egy YouTuber videója alapján az újdonság segítségével elég szép teljesítményt sikerült elérni Ethereum bányászat során, vagyis úgy tűnik, hogy ez a modell nem kapott Limited Hash Rate funkciót, ami az előzmények fényében azért annyira nem meglepő.

Galéria megnyitása

A tapasztalatok szerint a szóban forgó videokártya akár 94,04 MH/s teljesítményre képes, ám az üzletben még 97,79 MH/s teljesítményt is képesek voltak kipréselni belőle. Ehhez képest egy GeForce RTX 3090 teljesítménye 115 MH/s körül helyezkedik el, vagyis a 20 GB-os GeForce RTX 3080 Ti mindössze 18%-kal lassabb – további finomhangolással ez a különbség természetesen csökkenthető.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy a 20 GB-os GeForce RTX 3080 Ti ugyan jelentősen több fedélzeti memóriát kapott, mint 12 GB-os társa, ez ráadásul továbbra is 19 GHz-es effektív órajelen ketyeg, ám a GDR6X lapkák most nem 384-bites, hanem csak 320-bites memória-adatsínre kapcsolódhatnak. A szűkebb adatsín miatt a korábbi 912 GB/s-os helyett ezúttal csak 760 GB/s-os effektív memória-sávszélesség elérésére van lehetőség.

Galéria megnyitása

A 20 GB-os GeForce RTX 3080 Ti  alapjában véve az 1199 dollárba kerülő, 12 GB-nyi VRAM-mal rendelkező GeForce RTX 3080 Ti, illetve az 1499 dolláros GeForce RTX 3090 közé érkezhetne, ám mivel egy korábban süllyesztőbe dobott termékről van szó, erre nincs túl sok esély. A Gigabyte orosz kirendeltsége egyébként a videokártya létezését is tagadja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap