Már decemberben jöhet a 20 GB-os RTX 3080 és a 16 GB-os RTX 3070?

Rajtuk kívül egy GeForce RTX 3060 Ti is megjelenhet, akár már november folyamán.

Már decemberben jöhet a 20 GB-os RTX 3080 és a 16 GB-os RTX 3070?

Az Nvidia GeForce RTX 30-as sorozatának egyelőre még csak két tagja vált elérhetővé kereskedelmi forgalomban, igaz, egyelőre óriási kereslet mutatkozik a termékek iránt, amellyel a gyártás nem tud lépést tartani – és ez a helyzet az év folyamán már nem is igazán javul. A GeForce RTX 3070 rajtját éppen azért csúsztatták el két héttel, hogy az új videokártyából nagyobb raktárkészletet lehessen felhalmozni a rajtra, így talán kevesebb csalódott vásárlóra lehet számítani. Az persze eléggé valószínű, hogy a kereslet a GeForce RTX 3070 esetében is felülmúlja majd a kínálatot, vagyis ebből a videokártyából sem lesz annyi a boltok polcain, mint amennyire szükség lenne.

A pletykák szerint december folyamán két újabb videokártya is érkezhet, amelyek lényegében a GeForce RTX 3080 és a GeForce RTX 3070 dupla mennyiségű VRAM-mal ellátott változatai lesznek: Az új GeForce RTX 3080-as modellek 20 GB-nyi, míg az új GeForce RTX 3070-es videokártyák 16 GB-nyi fedélzeti memóriát kaphatnak.

Ez lényegében azt jelentheti, hogy mindkét új videokártya esetében kétszer annyi 8 Gb-es memórialapkát használnak, mint normál esetben, így egy-egy 32-bites adatsínre két ilyen memóriachip kapcsolódhat, csak úgy, ahogy a GeForce RTX 3090 esetében már megszokhattuk. A GeForce RTX 3080 továbbra is 320-bites memória-adatsínnel és GDDR6X típusú memóriachipekkel dolgozhat, míg a GeForce RTX 3070 esetében marad a 256-bites adatsínből és GDDR6-os memóriachipekből álló memória-alrendszer.

A következő videokártya tehát a GeForce RTX 3070 8 GB-os változata lesz, ami a hivatalos tájékoztatás szerint október végén mutatkozik be, majd novemberben egy GeForce RTX 3060 Ti névre keresztelt modell is felbukkanhat a kínálatban. Ezeket követik majd a fentebb említett, duplázott VRAM-mal ellátott változatok. Az új videokártyákkal az Nvidia az AMD október végén megjelenő Radeon RX 6000-es sorozatára válaszol majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap