Az Nvidia vezetője szerint idén hiány lesz az RTX 3080-ból és az RTX 3090-ből

Az ok lényegében az, hogy régen látott érdeklődés mutatkozik a videokártyák iránt – akkora, amekkorára egyszerűen nem tudtak volna felkészülni akkor sem, ha előre tudják.

Az Nvidia vezetője szerint idén hiány lesz az RTX 3080-ból és az RTX 3090-ből

Az Nvidia Ampere architektúrára támaszkodó GeForce RTX 3080-as és GeForce RTX 3090-es videokártyái már elrajtoltak, így kereskedelmi forgalomban is megvásárolhatjuk őket, igaz, ehhez némi szerencse is kell, ugyanis óriási kereslet mutatkozik irántuk. Ezt az óriási keresletet remekül szemlélteti az a tény, hogy mindkét videokártya rajtja katasztrofálisra sikeredett: a felhalmozott raktárkészleteket világszerte rekordidő alatt kapkodták el a vásárlók, és igazából azóta sem javult a helyzet.

Az óriási keresletre való felkészülésként a GeForce RTX 3070 rajtját két héttel elcsúsztatták annak érdekében, hogy elegendő mennyiséget lehessen felhalmozni a raktárakban, hiszen a 499 dolláros videokártyával kapcsolatban azt ígérte az Nvidia, hogy a GeForce RTX 2080 Ti szintjét hozza majd, ami az ár fényében nagyon jól hangzik.

Mivel éppen most zajlik a GTC 2020 második idei kiadása, amelyen két, kifejezetten professzionális felhasználásra szánt videokártyát már bemutatott a gyártó – furcsa módon ezek egyike sem a Quadro sorozatot erősíti, ami a széria végét jelentheti –, így újságírói tájékoztatóra is sor került, ahol elhangzott néhány érdekes kérdés.

A kérdező arra volt kíváncsi, az év hátralévő részében is folytatódik-e a GeForce RTX 3080 és a GeForce RTX 3090 videokártyák esetében jelenleg is tapasztalható hiány. Jen-Hsun Huang szerint idén az összes gyártókapacitást felülmúlja majd a kereslet, így az év hátralévő részében is folytatódhat a hiányállapot. Kiemelte, kezdődik a karácsony előtti vásárlási láz is. Szerinte már ezt megelőzően is nagyon jól teljesített a vállalat eladások terén, ám most az „Ampere faktor” is közbejött, erre pedig még rájön a szokásos év végi vásárlási roham, így hatalmas negyedik negyedéves forgalomra számít.

Galéria megnyitása Nehéz Ampere alapú GeForce RTX videokártyát vásárolni... A vállalat első embere szerint igazából nem is a gyártókapacitással van baj, a probléma inkább az, hogy minden várakozást felülmúlt az az érdeklődés, amit a GeForce RTX 3090 és a GeForce RTX 3080 rajtja után tapasztaltak, pedig alapból is nagy rohamra számítottak. Szerinte a viszonteladók megerősíthetik, ilyen jelenségre az elmúlt tíz évben nem volt példa – talán a Windows 95 és a Pentium korszak idején lehetett ilyen fejvesztett termékvásárlási láz.

Tehát ez igazából egy olyan jelenség, amit nagyon régóta nem láttak és így nem is tudtak hasonlóra felkészülni. Igazából akkor, ha tudták volna, hogy ilyen óriási érdeklődés lesz, akkor sem hiszi, hogy elég gyorsan sikerült volna felpörgetni a termelést. A gyártás felfuttatásán nagyon keményen dolgoztak, a kihozatali arányok kiválóak, a szállításokkal kapcsolatban minden fantasztikus, de a kész termékeket azonnal felvásárolják. És persze a nyerészkedők is próbálnak hasznot húzni, méghozzá botok bevetésével, így a normál vásárlóknak több régióban is nehezebb dolguk lehet, de ezt csak zárójelben említjük meg.

A helyzetet mindenképpen nagyra értékeli, ám nem gondolja, hogy itt valódi problémáról lenne szó, amit meg kell oldani. Ez szerinte egy jelenség, amit érdemes megfigyelni. Csupán egy jelenség.

A fenti magyarázat mindenképpen érthető, ám ez aligha lesz vigasz mindazoknak, akik nem tudják beszerezni hőn áhított videokártyájukat. Plusz az instabilitással kapcsolatos problémák sem arra utalnak, hogy ez egy jól megtervezett, alapos felkészüléssel egybekötött rajt volt, sokkal inkább kapkodásnak tűnik, amit az is jól szemléltet, hogy a partnereknek nem volt elég idejük tesztelni a kész videokártyákat, hiszen a hírek szerint nem kaptak időben drivereket.

Drivereket egyébként a média képviselői is késve kaptak. Az egész mögött az lehetett, hogy így próbálták útját állni a szivárgásoknak, ami igazából sikerült is, ám nagy árat fizettek cserébe, ugyanis a stabilitással kapcsolatos fiaskó rengeteg rajongónak okozott rossz szájízt, valamint az AIB partnereknek is okozott néhány kellemetlen napot.

Ezek után kíváncsian várjuk, hogyan sikerül kivitelezni a GeForce RTX 3070 rajtot, illetve azt is kíváncsian várjuk, milyen választ tartogat az AMD az Ampere alapú GeForce-ok ellen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap