Rossz hír: emelkednek a memóriaárak

Úgy tűnik, elbúcsúzhatunk a szemtelenül olcsó asztali DDR3-as memóriamodulok időszakától.

Rossz hír: emelkednek a memóriaárak

Az asztali DDR3-as memóriamodulokat az elmúlt hetek folyamán rendkívül kedvező áron lehetett megvásárolni, ugyanis a memóriaárak padlón voltak, ami a korábbi túltermelés, illetve a vártnál alacsonyabb kereslet eredménye.

Drágulásra utaló jelek

A legfrissebb hírek szerint a vásárlók szempontjából rendkívül kedvezőnek minősülő időszaknak rövidesen vége szakadhat, ugyanis a DRAMeXchange elemzői szerint hamarosan emelkedésnek indulnak a memóriaárak. Az előrejelzések alapján az asztali memóriamodulok szerződéses ára a következő hónap folyamán mindenképpen emelkedni fog.

Az elemzők szerint a 4 GB-os DDR3-as memóriamodulok esetében január hónap első felében 17 és 17,5 dollár közötti szerződéses ár volt érvényben, de az egyes gyártók az említett összegeknél már most jelentősen többet kérnek: egyesek már 20 dollár fölötti szerződéses ár érvényesítésére törekszenek. Az árak emelkedő tendenciája február hónap folyamán mindenképpen folytatódni fog, ám az elemzők arról egyelőre nem adtak hírt, hogy nagyságrendileg mekkora drágulásra lehet számítani.

Beérnek a korábbi intézkedések

Hogy miért következhet áremelés? Nos, ennek okát gyártói oldalon kell keresni: most kezdenek beérni azok az intézkedések, amelyekről már hetekkel ezelőtt is írtunk. A gyártók között van olyan, aki kompletten kilép a DRAM piacról, a többiek pedig a termelés visszafogásával, illetve a termékpaletta átstrukturálásával próbálják elérni, hogy a memóriaárak csökkenő tendenciájának vége szakadjon. Ezekre a lépésekre a gyártók szemszögéből mindenképpen szükség van ahhoz, hogy talpon tudjanak maradni - a korábbi, rendkívül kedvezőtlen időszak sokakat megviselt. Az emelkedő árak új esélyt adnak a gyártóknak, hogy veszteségek helyett ismét profitot termelhessenek, így zavartalanul működhessenek tovább.

A drágulás tehát egyértelműen a fenti okok kombinációjából adódik. A fenti gondolatmenetet a DigiTimes forrásai is megerősítik, azaz szerintük is a termelés visszafogása miatt drágulnak az asztali memóriamodulok, valamint azért, mert a gyártók az asztali memóriamodulok piacától a jövedelmezőbb mobil DRAM, illetve a szerverekbe szánt memóriamodulok felé fordultak.

A korábbi kedvezőtlen helyzetet egyébként remekül szemlélteti, hogy az Inotera és a Nanya esetében az elmúlt negyedév súlyos veszteségekkel zárult: előbbi 128, míg utóbbi 301 millió dollárt vesztett. A két cég ezzel zsinórban a tizenkettedik veszteséges pénzügyi negyedévét zárta, azaz nagyjából három éve bukdácsolnak veszteségesen a memóriapiacon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward