Összeomlásokat és újraindulásokat okoz egy Windows 10 frissítés

Ezúttal a WinLogon szolgáltatáshoz kapcsolódó egyik fájlban találtak hibát, amit legkorábban is csak 2020. július 14-én javíthatnak ki egy akkor érkező frissítéssel. Szerencsére a hibára már most is van gyógyír, igaz, ehhez törölnünk kell az érintett frissítőcsomagot.

Összeomlásokat és újraindulásokat okoz egy Windows 10 frissítés

A Windows 10 May 2020 Update újításairól nemrégiben számoltunk be, majd nem sokkal később arra is fény derült, milyen problémák nehezítik az új operációs rendszer használatát a mindennapokban. Sajnos most újabb hibákról érkezett hír, amit igazából nem a Windows 10 May 2020 update okoz, hanem egy másik frissítés, ami a biztonság fokozását tűzte zászlajára a hónap elején, ám a jelek szerint néhány hiba is belecsúszott a csomag(ok)ba. Lényegében két frissítésről van szó, amelyek mindketten kumulatív frissítőcsomagoknak tekinthetőek: a KB4557957-es kiadás a Windows 10 2004-es kiadásához készült, míg a KB4560960-as jelölésű kiadás a 1903-as és 1909-es Windows 10 kiadásokat vette célba – mindkettő a szokásos Patch Tuesday keretén belül jelent meg.

Galéria megnyitása

A beszámolók szerint a sérülékenységeket javító csomagok sajnos kellemetlen hibajelenségeket okoznak egyes rendszereken, ezt pedig már a Microsoft is elismerte egy hivatalos dokumentum keretén belül. A leírás alapján a legutóbbi kumulatív frissítések egyes esetekben rendszerösszeomlásokat okoznak, ami az aktuális információk szerint a WinLogon szolgáltatásban rejlő egyik folyamat, a Local Security Authority Process hibájára vezethető vissza. Ez a bug a véletlenszerű rendszerösszeomlások mellett egyéb problémákat is okoz: a boot folyamat végén, ahogy az asztal megjelenik, egy értesítést kap a felhasználó, amely szerint az adott rendszer egy percen belül újra fog indulni – ez ellen pedig nem tud semmit tenni.

A jelenséget többen is tapasztalták, sőt, még a Windows 10 Enterprise Edition is érintett, ugyanis számos rendszergazda számolt be arról, hogy a kényszerített újraindításról szóló üzenet az általuk felügyelt rendszereken is megjelent, miután telepítették a 2020 júniusi frissítéseket.

A Microsoft szakemberei már felfigyeltek a hibára, ami az LSASS fájlban található, frissítésére viszont majd csak egy későbbi csomag keretén kerülhet sor, várhatóan 2020. július 14-én. Hogy addig is mit tegyenek azok, akiket az őrületbe kerget a hiba? Egyszerűen távolítsák el a 2020 júniusi frissítőcsomagot, ez ugyanis rögtön visszaállítja a megszokott rendet.

Galéria megnyitása

A csomag eltávolításához a Windows Update menübe kell ellátogatni, ahol a Frissítési előzmények megjelenítése opciót választva megtalálhatjuk a fentebb említett KB4557957-es, illetve 4560960-as csomagot, az operációs rendszer verziójától függően, így ezeket egyszerűen csak el kell távolítani, ha tapasztaltuk a fenti hibajelenségek bármelyikét. Az említett oldalon ehhez a bal felső sarokban lévő Frissítések eltávolítása opciót kell választani, majd a megnyíló ablakban ki kell keresni az érintett csomagot és kezdeményezni kell az eltávolítását.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap