Mini-LED panelek gamer monitorokhoz (is) az AUO-tól

A Mini-LED technológia segítségével vékonyabb LCD panelek készülhetnek, amelyek a jelenlegieknél sokkal több világítási zónával rendelkeznek.

Mini-LED panelek gamer monitorokhoz (is) az AUO-tól

Galéria megnyitása

A kijelző paneleket gyártó AU Optronics hamarosan Mini-LED háttérvilágítással ellátott panelek szállításába kezd, állítják a DigiTimes munkatársai, akik iparági forrásoktól szerezték az információt. Az új panelek mintapéldányait már szállítják a különböző partnerek részére, a kereskedelmi szállítmányok azonban majd csak az év negyedik negyedévében indulhatnak útjukra. A Mini-LED technológia persze nem csak a gamer monitorok piacán juthat szerephez, hanem a VR Headsetek szegmensében, valamint a mobileszközök és a noteszgépek területén is.

Galéria megnyitásaHogy miért olyan érdekes a Mini-Led paneltechnológia? Azért, mert rengeteg apró LED panelt használ az adott LCD panel megvilágításához, ezek a panelek pedig egyenként vezérelhetőek. Mivel apró fényforrásokról van szó, sokkal több világítási zónát lehet létrehozni, mint az általánosan elterjedt háttérvilágításokkal, ez pedig jótékonyan hat a színhűségre, a kontrasztarányra és az általános képminőségre is. Napjainkban egy G-Sync HDR monitor esetében például csak 384 világítási zóna áll rendelkezésre a Local Dimming funkció biztosításához, ám a Mini-LED panelek segítségével ez a szám több ezerre, vagy akár több tízezerre is nőhet – attól függően, mekkora az adott kijelző képátlója. A több zónára osztott háttérvilágítás különösen jól jöhet a HDR technológiát használó kijelzőkhöz, legyen szó monitorokról vagy akár televíziókról.

A Mini-LED háttérvilágítás felhasználásával már többféle panelt is készített az AU Optronics, amelyek között 15,6 hüvelykes képátlójú UHD LTPS gamer notebook panel, 27 hüvelykes 144 Hz-es UHD gamer monitor panel, 6 hüvelykes képátlójú okostelefon érintőkijelző, illetve VR Headsetekbe szánt 2 hüvelykes LTPS panel is szerepelt.

Galéria megnyitásaA Mini-LED tehát komoly előrelépés lesz az LCD panelek szegmensében, ami ráadásul abban is segít, hogy a panelek vékonyabbak legyenek, mint klasszikus háttérvilágítással szerelt társaik. Noha a helyi világítási zónák számának ugrásszerű növekedése nagyon jól hangzik, az OLED technológiától még így is alaposan le van maradva ez a megoldás, ott ugyanis nincs háttérvilágítás, hiszen a képpontok apró organikus fénykibocsátó diódákból állnak, amelyeknél pixel szinten szabályozható a világítás. Az OLED kihívója inkább a Micro LED technológia lesz, amelynél mikroszkópikus LED fényforrások alkotják az egyes pixeleket, viszont az OLED-del ellentétben itt már nem organikus, hanem GaN alapú LED fényforrásokat használnak. Ezek jelentősen nagyobb fényerősséget kínálnak, mint OLED alapú társaik, valamint élettartamuk sem lesz annyira rövid, mint az OLED szubpixeleké.

A Micro LED persze még nem hódított teret magának, az Apple viszont már elkezdte használni a technológiát, hogy házon belül saját kijelzőt fejleszthessen termékeihez.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward