Shop menü

LEÁLL A GEFORCE RTX 2060-AS SOROZAT TAGJAINAK GYÁRTÁSA

A jelek szerint eddig tartott a többször is meghosszabbított pályafutás, néhány hónapon belül eltűnhetnek a termékek az üzletek polcairól is, szépen lassan.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Leáll a GeForce RTX 2060-as sorozat tagjainak gyártása

A GeForce RTX 2060-as sorozat tagjai már eddig is elég szép hosszú és eredményes pályafutást tudhattak maguk mögött, és még sok örömöt szerezhetnek tulajdonosaiknak a különböző játékok futtatása során, ám az iparági információk szerint a kereskedelmi pályafutás rövidesen a végéhez ér.

Az Nvidia az aktuális értesülések alapján mind a GeForce RTX 2060-as, mind pedig a GeForce RTX 2060 Super alapjául szolgáló grafikus processzorok gyártását leállítja, igazából a folyamat már el is indult. A változás hatására az AIB partnerek ebben a hónapban már nem sok új GPU-t kapnak, a későbbiekben pedig már csak az eddig felhalmozott raktárkészletekre támaszkodhatnak, amelyek előbb-utóbb elfogynak. A gyártás tehát leáll, a szóban forgó videokártyák pedig szépen lassan eltűnnek a boltok polcairól, de természetesen nem azonnal – mindenképpen számíthatunk néhány hónapos átfutási időre, a raktárkészletek méretétől függően.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 2060-as modell a 2019-es megjelenése alkalmával remek GeForce GTX 1060 utódnak ígérkezett, a GeForce RTX 3060 megjelenését követően pedig nyugdíjba kellett volna vonulnia, ám akkoriban, azaz 2021 elején óriási kereslet mutatkozott a gamer videokártyák iránt. Ez részben a COVID-19 korlátozások miatt megnövekedett vásárlói keresletnek, részben pedig a kriptovaluta-láznak köszönhető. A helyzetet látva az Nvidia vezetőse úgy döntött, meghosszabbítja a GeForce RTX 2060-as sorozat tagjainak pályafutását, így a gyártásuk újraindult, majd 2021 végén még egy 12 GB-os verzió is megjelent. Az Nvidia ezzel új opciókat szeretet volna biztosítani a gamerek számára, ám a fő motiváció inkább a profit maximalizálása volt – a GeForce RTX 2060-as sorozat tagjai nem tartalmaztak LHR funkciót, így maximális teljesítmény mellett használhatták őket a bányászok, ami pont kapóra jött nekik.

A GeForce RTX 2060-as sorozat tagjainak visszavonulásával átalakulhat egy kissé a szegmens, hiszen a piac egyik legjobb ár/teljesítmény arányú videokártyái „voltak” ezek, helyüket azonban újabb modellek tölthetik be, például új lehetőséget kaphat a GeForce RTX 3050, vagy éppen a Radeon RX 6600. A GeForce RTX 2060-as sorozat eltűnésével a Steam rangsora is változhat idővel, igaz, ennek is lesz egy átfutási ideje. A GeForce RTX 2060 jelenleg a második legnépszerűbb a Steam hardverlistáján az októberi adatok alapján, a legnépszerűbb pedig még mindig a GeForce GTX 1060, előnye azonban csökken.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére