Megérkezett macOS-re a Microsoft Edge webböngésző bemutató kiadása

A Microsoft a windowsos bemutató kiadás után most a macOS-hez készített változatot is elérhetővé tette.

Megérkezett macOS-re a Microsoft Edge webböngésző bemutató kiadása

A Microsoft tavaly december elején jelentette be hivatalosan, hogy valóban átáll a Microsoft Edge a Chromium motorra, a Windowsra szánt tesztkiadás pedig már áprilisban meg is jelent, ahogy arról beszámoltunk. Az új motornak köszönhetően a Microsoftnak kevesebb erőforrást kell a motor fejlesztésére fordítania, így a felszabaduló mérnöki órákat arra fordíthatják, hogy az új Edge a Windows 10 mellett Windows 8.1-re, Windows 7-re, valamint macOS-re is megjelenhessen, természetesen az adott rendszerhez illő dizájnnal.

Galéria megnyitása

A Chromium motorra támaszkodó webböngésző még fejlesztés alatt áll, ám most komoly mérföldkőhöz ért a csapat, ugyanis kiadták az első macOS-re szánt változatot, ami számos extrával érkezik annak érdekében, hogy a Mac felhasználóknak minél inkább megfeleljen. Persze adódhat a kérdés: a Safari, illetve riválisai mellett mégis mi szükség lehet az Edge-re Mac-en? A Microsoft szerint jól jöhet a szoftver minden olyan fejlesztőnek, akik szeretnének biztosak lenni abba, hogy alkalmazásaik, illetve bővítményeik nem csak Mac-en, de Windows 10 alapú rendszeren is gond nélkül futhatnak, természetesen a platform-specifikus funkciókat leszámítva – és ugyanezt a próbát visszafelé is el lehet végezni. Ezzel együtt a Progressive Web Apps funkciót is lehet tesztelni az új webböngészővel – a PWA gyakorlatilag olyan webes alkalmazásokat takar, amelyek az adott operációs rendszer asztaláról indíthatóak, úgy viselkednek, mint egy app, de közben webes erőforrásokat (is) használnak. A jelek szerint a Microsoft az UWP helyett inkább ebbe az irányba tart, a munka során pedig biztosak akarnak lenni, hogy az alkalmazásaik minél több platformon használhatóak – részben ezért is készül el több platformra az Edge.

Galéria megnyitása

A macOS-re szánt kiadás elkészítésénél egyébként kiemelten figyeltek arra, hogy a kész alkalmazás úgy viselkedjen, mint egy normál macOS app.

Galéria megnyitásaÉppen ezért a felhasználói kezelőfelületet a macOS dizájnnyelvéhez igazították, beleértve a menüket is; de ezzel együtt a billentyűparancsok is igazodnak a maces világban megszokottakhoz. Ezzel egy időben a vállalat arról is gondoskodott, hogy saját dizájnnyelvét is becsempéssze a felhasználói kezelőfelületbe. Extra funkció, hogy az Edge a macOS exkluzív Touch Bar támogatására is fel van készítve, ami ugye a MacBook Pro noteszgépek kiváltsága – gyakorlatilag egy OLED érintőkijelzőről van szó, ami a billentyűzet felett kapott helyet. A támogatás jóvoltából az említett kezelőfelületen keresztül lehetőség van a böngészőfülek közötti lépkedésre, valamint a média-lejátszást is érintéssel vezérelhetjük, aminek az érintett macesek egészen biztosan örülnek majd.

A Microsoft Edge macOS-re szánt bemutató kiadását innen lehet letölteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap