Hivatalos: Jön a Chromium alapú Edge böngésző – Windows 7-re és macOS-re is!

A név marad, a külalak sem sokat változik, de a motor alaposan megújul, ami a Microsoft szerint több szempontból is előnyös.

Hivatalos: Jön a Chromium alapú Edge böngésző – Windows 7-re és macOS-re is!

A napokban egy érdekes pletyka röppent fel, ami azt állította, Anaheim kódnév alatt egy új webböngészőt fejleszt a Microsoft, ami Chromium alapú lesz, csak úgy, mint az Opera, a Vivaldi és a Chrome. Akkoriban úgy tűnt, hogy az új motor mellé friss felhasználói kezelőfelületet, valamint teljesen új márkanevet kapunk, vagyis alaposan megújul a Microsoft webböngészőjének arculata és funkcionalitása, ami összességében furcsának és hihetetlennek tűnt, de mára kiderült: van némi igazság a pletykában.

A Microsoft ugyanis bejelentette, hogy az Edge webböngésző motorját Chromium alapúra cserélik, de ezt leszámítva más nem változik: a név megmarad, valamint a felhasználók sem vesznek majd észre különösebb változást a motorháztető alatt zajló történésekből. Utóbbi elég erősen arra utal, hogy a dizájnt sem küldi nyugdíjba a vállalat, maximum alakítanak rajta egy kicsit és bővítgetik, ahogy szükséges.

Van azonban néhány fontos változás, ami mindenképpen örömteli. Ezek a színfalak mögött nagyrészt azt segítik, hogy az Edge a jövőben végre elmozdulhasson a 4% körüli piaci részesedésről, mert egy ideje már ott tanyázik, a Microsoft legnagyobb bánatára – mivel az Internet Explorer ezzel szemben a második legnépszerűbb webböngésző manapság, legalábbis a statisztikák szerint. Az IE jelenleg 11,19%-os részesedéssel bír, a harmadik pedig a Firefox a maga 10%-ával. Az első természetesen a Chrome, méghozzá 63,6%-kal.

A vállalat a siker érdekében végre nyit a régebbi Windows kiadások felé is, így a Windows 7 és a Windows 8.1 felhasználók egyaránt megkaphatják a Chromium alapú Edge webböngészőt, természetesen a Windows 10 felhasználók mellett. Ezzel együtt az ARM alapú Windows konfigurációkra is eljut az új szoftver, sőt, még a macOS-re is elviszik, azaz 15 év után újra lesz Microsoft által készített webböngésző az almás rendszereken. 15 évvel ezelőtt még Internet Explorer is létezett Mac OS X-re, de igazából nem aratott osztatlan sikert.

Az új Edge a tervek szerint egyébként sokkal gyakrabban frissül majd, mint az aktuális kiadás, ami mindenképpen előnyökkel járhat, például gyorsabban javíthatják ki a hibákat, illetve hamarabb érkezhetnek új funkciók is. Plusz a fejlesztőknek is könnyebb lesz nyílt forráskódú motorral dolgozniuk, mint most, amikor házon belül gyártott motort kell karbantartaniuk és fejleszteniük.

A Chromium alapú Edge a Microsoft szerint segít abban, hogy a web kevésbé legyen töredezett, kevesebb webböngészővel kelljen számolniuk a webfejlesztőknek, a felhasználók pedig élvezhessék a jobb kompatibilitást, amelynek eredményeként zökkenőmentesebben működhetnek az egyes weblappok és szolgáltatások. A Chromium alapú Edge használata során jobb akkumulátoros üzemidőt és jobb hardveres integrációt tapasztalnak majd a felhasználók minden Windows eszköz esetében, azaz összességében előnyösnek tűnik a váltás.

Hogy ez a gyakorlatban is így lesz-e? Az új Edge megjelenésekor kiderül. Arról persze még nem esett szó, hogy a szoftver mikor rajtol el, de ha a korábbi értesülések helyesek, akkor jövőre kezdik meg a tesztelését.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap