Chromium alapú szoftverre cseréli az Edge böngészőt a Microsoft?

Úgy tűnik, a Chrome ellen egy Chromium alapú webböngészővel szeretnének nyerni.

Chromium alapú szoftverre cseréli az Edge böngészőt a Microsoft?

A Microsoft az Edge webböngészővel a jelek szerint nem tud akkora sikert elérni, mint amekkorára a webböngésző bejelentésekor számítottak: a felhasználók egyelőre a Chrome-nak, illetve vetélytársainak szavaznak bizalmat. Persze a Windows 10 beépített webböngészőjét is sokan használják – de ez jelentősebb piaci részesedés eléréséhez bizony kevés. Az Edge-nél jelenleg még az Internet Explorer is népszerűbb, amit valószínűleg nem néznek jó szemmel az illetékesek.

A NetMarketShare aktuális elemzése szerint novemberben az internetezők 63,6%-a használt Chrome-ot, amelyet meglepő módon az Internet Explorer követett a maga 11,19%-os részesedésével, míg a harmadik legnépszerűbb a kereken 10%-os piaci részesedéssel rendelkező Firefox volt. Az Edge a maga 4,34%-os eredményével bizony csak a negyedik helyet tudta megszerezni, alig megelőzve ezzel az ötödik helyezett Safarit, amely 3,82%-os részesedéssel bír a PC piacon.

Galéria megnyitása
A NetMarketShare legfrissebb adatai – 2018 november

A fenti adatok nem vetnek túl jó fényt a Windows 10 beépített webböngészőjére, pedig a Microsoftnál korábban nagy reményeket fűztek az új szoftverhez, ami az Internet Explorer utódja, és igazából nem sikerült rosszul, de egyrészt erős a konkurencia, másrészt hiába a név váltás, sokakban megmaradtak a negatív előítéletek.

Galéria megnyitása A jelek szerint a Chromium lesz az új MS webböngésző alapja. A Windows Central szerint a Microsoftnál úgy látják, az Edge webböngésző helyet egy újabb megoldásra van szükség, ami már képes lehet felvenni a versenyt a Google Chrome-jával, ez a szoftver pedig nem más, mint az „Anaheim”, ami érdekes módon EdgeHTML helyett ugyanúgy Chromium alapokra épül majd, mint a Chrome. A közös alapoknak köszönhetően a friss böngésző ugyanolyan gyors és rugalmas lehet majd, mint a Chrome, valamint funkcionalitás terén is gazdagabb lehet, mint az aktuális Edge. A Chromium alapokat persze testreszabják majd a Microsoft szakemberei annak érdekében, hogy saját víziójuknak, illetve saját igényeiknek maradéktalanul megfelelhessen az új alap.

Az új webböngésző a tervek szerint nem csak x86-os rendszereken, hanem ARM alapú eszközökön is fut majd, felhasználói kezelőfelület terén pedig mind az Edge-től, mind pedig az Internet Explorertől eltávolodhat a siker érdekében. Az „Anaheim” kódnév alatt fejlődő webböngésző tesztelését akár már 2019 folyamán megkezdhetik, ám a szoftver eleinte még nem lesz publikus, vagyis csak a kiválasztott tesztelők férhetnek majd hozzá. A Chromiumot egyébként a Chrome mellett számos egyéb webböngésző is használja, mint például a Vivaldi és az Opera, de a Steam játkon belüli böngészője is erre épül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap