Lovecraft földjén – Mitől félsz jobban?

A félelem, a horror és a történelem szokatlan megközelítése az HBO legújabb sorozatában.

Lovecraft földjén – Mitől félsz jobban?

80 %
{{ average }} %
  • Tekeli-li! Tekeli-li!
Szerzői értékelés
Szerző
80
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Az HBO új sorozatának plakátja már egy csomó kérdést felvetett. Mennyire lesz horror? Miért ez a címe? Miért színes bőrűek a főszereplők? Aztán szépen minden a helyére került. Az alapokat Matt Ruff 2016-ban megjelent könyve jelentette, ami Lovecraft szörnyekkel, rettegéssel teli horrorvilágát az 1950-es évek Amerikájába helyezte, amikor is a szegregáció, a fajgyűlölet még bőven a „fénykorát” élte, a főszereplő pedig nem csak ilyen téren lényeges, de mivel imádja a sci-fi ponyvákat, személyében egy geek-et kapunk, akinek a vámpírok, a természetfeletti, a fantasztikum és a horror nem silány gyermekmese, hanem ismert vidék.

Galéria megnyitása

„A déli szövetségi államokban a Legfelsőbb Bíróságra hivatkozva sorozatban hoztak az elkülönítést előíró törvényeket (köznapi összefoglaló elnevezésük Jim Crow törvények – Jim Crow az afroamerikaiak egy gúnyneve volt). Az elkülönítés az élet minden területén megvalósult: köztereken, iskolákban, a hadseregben, közlekedési eszközökön, várótermekben, éttermekben - és a temetőkben; de vonatkozott pl. az ivókutak használatára is. Bár az északi államok nem hoztak hasonló törvényeket, a szegregáció a gyakorlatban ott is kialakult, például a lakhatás vagy munkavállalás területén.”

Emellett Lovecraft versikéje, „A niggerek teremtéséről” címmel is megmaradt kiadatlan művei között és a sorozat első részében is említésre kerül. Mindez komoly gondokat okozott az elmúlt években, amellett, hogy az író életművét és irodalmi hatását senki nem kérdőjelezte meg, még azok között sem, akik az ő mellszobrát kapták meg a World Fantasy Awards odaítélésekor.

A 2014-es díjazott, a színesbőrű írónő, Sofia Samatar elmondta, hogy nehéz elfogadnia a díjat, majd később kifejtette, hogy támogatja azt, hogy Lovecraftot olvassanak az emberek, írjanak a műveiről, foglalkozzanak vele, azonban nem tartja az író személyét alkalmasnak arra, hogy egy ilyen fontos díjnak ő legyen az arca.

A sorozat tehát azt igyekszik megmutatni, hogy az emberek, gyűlöletre, megosztottságra és elnyomásra épülő „egyszerű” világa hajszálnyira van csupán attól az ősi rettegéssel, szektákkal, szörnyekkel és halálos rejtélyekkel teli világtól, ahol a Lovecrafti történetek szereplői bolyonganak.

A három főszereplőt másfelé sodorta az élet, azonban most újra keresztezik egymás útját. Atticus (Jonathan Majors) nemrég leszerelt katona, aki a II. Világháborúból kivette a maga részét a tengerészgyalogosok között. Most visszatért szülőföldjére, ahol egy levél várja – édesapja, akivel nem ápolt túlságosan közeli kapcsolatot, eltűnt és a fiú a fejébe veszi, hogy megkeresi. Letitia (Jurnee Smollett-Bell) nőként újságíróként dolgozott, de most épp munkát keres és csak sodródik.

Végül csatlakozik gyerekkori barátjához az úton, ami halálos kalandok felé vezeti majd a kis csapatot. Harmadikként George (Courtney B. Vance) csatlakozik Atticushoz, aki útikönyvet szerkeszt hosszú évek óta sorstársai számára, pontosan leírva, hogy melyik megyében, városban, mire lehet számítani színesbőrűként, és melyik települést érdemes meglátogatni vagy épp messzire elkerülni.

Galéria megnyitása

Már a történet elindulásakor hátborzongató érzésünk lehet, mivel ez a világ barátságtalan a szereplők szemével nézve és ezer féle veszély leselkedik minden sarkon. Lehet „csak” egy rosszalló pillantásról vagy „csak” majmot utánzó röhögő gyerekekről van szó, de az érzés beleivódik a mindennapokba és a létezés minden pillanatába. Nem vagy biztonságban, legszívesebben megszabadulnának tőled, csak eltűrnek és sosem tudhatod, hogy egy mosoly vagy egy semleges tekintet mögött mi lapul igazából.

Legyél mindig résen és számíts a legrosszabbra – akkor jó eséllyel megúszod a dolgot. Mindig másodlagosnak számítasz és úgy tűnik, mintha ez az erő, ez a „másik oldal” bármikor eltaposhatna, nem is venné észre, nem is érdekelné, hiszen csupán aprócska pont vagy számára. Egy mellőzhető, félredobható fogaskerék.

Ez a leírás pedig egy történelmi és egy Lovecrafti világú könyvben is megállná a helyét, vagyis az alaphangulat a gyanakvás, az óvatosság és a bizonytalanság.

Ha elmerülünk Lovecraft földjének hangulatában, egy dolog biztos: a félelem nem kérdés. Csupán az, hogy mit gondolunk vérfagyasztóbbnak és rettentőbbnek. Az 50-es évek Egyesült Államában szegregált, megvetett, másodlagos polgárnak tekintett, a busz hátsó ülésére, a hátsó bejárathoz, a másik oldalra kényszerített feketének lenni, vagy azt, amikor Lovecraft hagymázas rémírásaiból horrorisztikus lények üldöznek egy sötét erdőn keresztül.

Mindkettő tény, valóság és egy szemernyi panaszkodás vagy túlzás nincs benne. A sorozat kompromisszumok nélkül megmutatja, hogy a zsigeri óvatosság, rettegés ugyan átcsaphat valami Földöntúli, horrorisztikusan idegen történetbe, de van, amikor a valóság és az is bőven elég, hogy hová, milyen bőrszínnel és milyen körülmények közé születtünk.

Galéria megnyitása

És itt még csak nem is a harlemi gettók bandáiról, a rapzenét üvölttető, melegítős, agresszív, pattanásig feszült erőszakos közegről van szó, hanem átlagos polgárokról, átlagos vágyakkal, célokkal és igényekkel. Egy út, egy tisztességes munka, egy eltűnt rokon megtalálása – ennyi csupán az az „extra” amit a főhősök keresnek az amerikai álommal körbefont, világháborúból kilábaló világban. És végül már az első napokban is szembesülnek azzal, amivel mi kezdetektől fogva biztosak voltunk nézőként.

Szörnyetegek, rettentő lények, horrorisztikus élmények egész sora várja őket. És előfordul, hogy mindez emberi alakban, egy étterem tulajdonos, egy sheriff vagy néhány „lelkes” polgár képében érkezik, és fel lehet tenni a kérdést, hogy vajon mennyivel mások ezek a lények, mintha egy ilyen rohan felénk a sötét erdőben éjszaka, miután lemészárolt néhány emberi szörnyet. Van különbség igazából?

Összefoglalás

Lovecraft földjén – Mitől félsz jobban?

Lovecraft földjén – Mitől félsz jobban?

Lovecraft földjén – Mitől félsz jobban?
Szerzői értékelés
80
%
Matt Ruff regénye alapján készült sorozat, ahol a félelem, az iszonyat, a rejtély és a borzalom nem csak az ősi hatalmak, hanem a valóság képében is szembe jöhet.
Nagyon jó tempójú, izgalmas történet és kompromisszummentes ábrázolás, remek helyszínek, korhűség és jó színészi játék.
A szokatlan stílus hibrid miatt lesz, akinek nehezen fogyasztható a sorozat, ők történelemkönyv és horror "ponyva" irányba menjenek inkább.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap