Shop menü

LEÁLL A GEFORCE RTX 4080 ÉS A GEFORCE RTX 4070 TI SOROZATGYÁRTÁSA, DECEMBERRE ELFOGYHATNAK A RAKTÁRKÉSZLETEK

Legalábbis erről pletykálnak az AIB partnerektől származó információkról tárgyaló Board Channels fórumon. Az Nvidia állítólag már a GeForce RTX 40 Super videokártyák rajtjára készül, ezért zajlanak módosítások a háttérben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Leáll a GeForce RTX 4080 és a GeForce RTX 4070 Ti sorozatgyártása, decemberre elfogyhatnak a raktárkészletek

Az Nvidia AIB partnereitől származó információk alapján úgy tűnik, a GeForce RTX 40 Super videokártyák érkezésének köszönhetően történik némi változás az Nvidia kínálatában, már ami a meglévő GeForce RTX 40-es sorozatú kínálat egyes modelljeit illeti. A Board Channels fórumról származó információk alapján az Nvidia nemrégiben arról tájékoztatta az AIB partnereket, hogy két videokártya, azaz a GeForce RTX 4080, illetve a GeForce RTX 4070 Ti gyártását leállítják annak érdekében, hogy az AIB partnerek felkészülhessenek a GeForce RTX 4080 Super és a GeForce RTX 4070 Ti Super érkezésére.

Az aktuális helyzet szerint a két említett gamer videokártya valamikor a következő év januárjában jelenhet meg kereskedelmi forgalomban, formális rajtjukra azonban már akár a CES 2024 alkalmával, január első felében sor kerülhet. A tervek szerint háromféle GeForce RTX 40 Super sorozatú videokártya jelenhet meg: a GeForce RTX 4070 Super, a GeForce RTX 4070 Ti Super, illetve a GeForce RTX 4080 Super. Az újdonságokról szóló legutóbbi pletyka itt olvasható, dióhéjban egyelőre annyit érdemes tudni, hogy a GeForce RTX 4080 Super egy teljes értékű AD103-as GPU-t kaphat, a GeForce RTX 4070 Ti Super pedig szintén több CUDA magot foghat munkára, már amennyiben pontosan az eddigi értesülések. 

Azzal, hogy a GeForce RTX 4080 és a GeForce RTX 4070 Ti gyártása leállt, a belőlük felhalmozott raktárkészletek is fogyni kezdtek, az AIB partnerek szerint a folyamat gyorsan végbe mehet. A hírek szerint a GeForce RTX 4080 esetében nem adott le jelentősebb megrendelést az Nvidia az alapot biztosító GPU gyártására a negyedik negyedévre, az AIB partnerek raktárkészletei eleve alacsonyak, így a videokártyákból felhalmozott raktárkészletek is viszonylag hamar, még november folyamán elfogyhatnak. A GeForce RTX 4070 Ti modelleknél hasonló a helyzet, ezek várhatóan novemberben vagy decemberben fogyhatnak ki az AIB partnerek raktáraiból.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a GeForce RTX 4080 és a GeForce RTX 4070 Ti azonnal el is tűnik a piacról, hiszen a kereskedelmi csatornák résztvevői, azaz a disztribútorok, a nagykereskedések, illetve az egyes kiskereskedők is rendelkeznek némi raktárkészlettel, ám ezek együttes mértéke jelenleg nem ismert. Még arra is bőven van lehetőség, hogy a GeForce RTX 40 Super sorozat tagjai és a GeForce RTX 40-es modellek párhuzamosan is elérhetőek lesznek egy jó ideig, illetve arra is volt már példa, hogy egy-egy videokártya gyártását csak ideiglenesen szüneteltette az Nvidia, ahogy a piaci folyamatok indokolták, újraindították azt.

Érdekes fejlemény, hogy Kínában hamarosan az érkező GeForce RTX 4080 Super lesz a leggyorsabb asztali gamer videokártya, ugyanis az amerikai kormányzat legutóbbi exportkorlátozásainak köszönhetően immár a GeForce RTX 4090 sem érhető el az országban. Ennek megfelelően az Nvidia kínai weboldaláról el is távolították a szóban forgó modellt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére