Shop menü

KÜLÖNLEGES AMD APU 24 DARAB ZEN 4 PROCESSZORMAGGAL, 128 GB HBM3 MEMÓRIÁVAL, 13 CHIPLETRE OSZTVA

Az újdonság az első olyan APU egység, ami kifejezetten az adatközpontok igényeire szabva érkezik.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Különleges AMD APU 24 darab ZEN 4 processzormaggal, 128 GB HBM3 memóriával, 13 chipletre osztva

Az AMD több érdekes terméket is bemutatott a CES 2023 alkalmával tartott előadásán, az asztali processzorokról itt, a mobil termékekről pedig itt számoltunk be. Velük együtt egy speciális APU is előkerült, ami több szempontból is világelsőnek minősül. Az Instinct MI300 névre keresztelt termék egy igazi célhardver lesz, amivel elsősorban az adatközpontok üzemeltetőit veszik célba, ahol a magas sebesség és a rendkívül jó energiahatékonyság jóvoltából egy-egy munkafolyamat hónapok helyett hetek alatt elvégezhető lesz, így dollármilliókban mérhető költséget lehet megtakarítani áramszámla terén.

Galéria megnyitása

Az Instinct MI300 egy MCM chip, amelynek tokozásán belül nem kevesebb, mint 13 chiplet foglal helyet. A maximum 24 darab ZEN 4 alapú processzormaggal felvértezett APU egység megkapta a CDNA GPU IP legújabb, harmadik generációs kiadását, ami segít az AI/MI feladatokhoz kapcsolódó számítások hatékony gyorsításában, a CPU és a GPU mellé pedig még maximum 128 GB-nyi HBM3 memória is társul, ami 8192-bites adatsínen keresztül érhető el, természetesen egységesen.

Annak köszönhetően, hogy a CPU és a GPU egy tokozáson belülre kerül, a késleltetés jelentősen csökkenthető a külön foglalatba illeszkedő termékekéhez képest, valamint az egységes fedélzeti memória is segít a teljesítmény növelésében, hiszen helyben lehet feldolgozni az adatokat, nincs szükség külön másolgatásra a különböző memória-tartományok között.

Galéria megnyitása

A 13 darab chipletből kilenc darab a logikai áramköröket tartalmazza, ezek 5 nm-es csíkszélességgel készülnek, alattuk pedig négy darab 6 nm-es csíkszélességgel legyártott chiplet foglal helyet, amelyek nem passzív összekötőként funkcionálnak, hanem aktív megoldásként, ami az I/O feladatokat kezeli. Az említett chipletek köré HBM3 memóriaszendvicseket helyeztek el, amelyek összesen 128 GB-nyi memóriakapacitást biztosíthatnak a rendszer számára.

Abból kiindulva, hogy a ZEN 4 CCD-k jellemzően 8 processzormagot tartalmaznak, a logikai áramköröket tartalmazó 9 chiplet közül 3 alkothatja a 24 magos CPU részleget, a maradék 6 pedig a GPU részlegnek adhat helyet, igaz, az nem derült ki, pontosan hány CU tömbbel rendelkezik az új fejlesztés.

Galéria megnyitása

Az Instinct MI300 teljesítményével kapcsoltban egyelőre csak előzetes adatok láttak napvilágot, amelyek mindenképpen ígéretesnek tűnnek. Az Instinct MI300 a belsős mérések szerint nyolcszor nagyobb AI teljesítményt kínál, mint az Instinct MI250-es gyorsítókártya, ezzel egy időben pedig ötször jobb teljesítmény/watt aránnyal rendelkezik. Az újdonság segítségével az ultra-nagy AI modellek tréningezéséhez szükséges időt hónapokról akár hetekre is lehet csökkenteni, ez pedig jelentősen csökkenti az adatközpont üzemeltetési költségeit, főként az áramszámlát.

Galéria megnyitása

Az új APU egység, ami az AMD eddigi legbonyolultabb fejlesztésének minősül, és igazából nincs is az iparágban olyan chip, ami ennyire sok tranzisztort és chipletet tartalmazna. Az Instinct MI300 a tervek szerint a 2 ExaFLOP/s maximális számítási teljesítményre képes El Capitan szuperszámítógép-fürt részeként állhat csatasorba a piacon, ám csak limitált mennyiségben készül, azaz nem alkalmazzák majd olyan széles körben, mint például az EPYC szerverprocesszor-sorozat, vagy éppen az Instinct MI gyorsítókártya-sorozat tagjait. Az Instinct MI300 várhatóan 2023 második felében jelenik meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére