Shop menü

KÍMÉLETLEN LEÉPÍTÉSBE KEZD A NOKIA, A DÖNTÉST AZ 5G-VEL HOZZÁK KAPCSOLATBA

A Nokia megválik a dolgozók egy jelentős részétől, hogy drasztikusan javítsa a hatékonyságát, miután a bevételek nem a várakozásoknak megfelelően alakultak.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kíméletlen leépítésbe kezd a Nokia, a döntést az 5G-vel hozzák kapcsolatba

Az elmúlt 1,5 évben már több mint 250 ezer dolgozó veszítette el az állását a nagy IT vállalatok leépítései nyomán. A Nokia most egy olyan elbocsájtási „programot” jelentett be, amivel hirtelen elég előkellő helyre lép a legtöbb munkavállalót elküldő cégek listáján.

2022 vége és 2023 első harmada volt a legdrasztikusabb a leépítéseket tekintve, az utóbbi időben már egészen nyugodt volt a helyzet, egészen az elmúlt néhány napig. A harmadik negyedév végével ismét felpörögtek a leépítések. A LinkedIn bejelentette idei második nagyobb elbocsájtási hullámját, a Qualcomm is döntött, hogy több mint 1250 embertől válik meg, és ezeket követően jött a finnek bejelentése.

A Nokia nagyjából 14 ezer dolgozójának int búcsút összesen, az átszervezések kisebb-nagyobb mértékben szinte minden csapatot érinteni fognak.

A legutóbbi adatok alapján a telekommunikációs óriás nagyjából 86 ezer munkavállalatót foglalkoztat globálisan. Ez azt jelenti, hogy a dolgozók valamivel több mint 16 százalékától fog megválni az elkövetkezendő hetekben, hónapokban. A leépítés hosszú időt vesz majd igénybe, és egy komplex folyamatnak nézünk elébe, de a cég szerint ezt muszáj volt most meglépni. Ha a vállalat nem hozza meg ezt a drasztikus döntést, azzal a fejlődését és működését veszélyeztetné.

Elsősorban arról beszélt a Nokia, hogy a sajnálatos döntésre azért kellett sort keríteni, mert az 5G eszközök iránti érdeklődés az elmúlt hónapokban nagyon alábbhagyott. A bizonytalan gazdasági helyzet mellett a cégnek csak a költségcsökkentés maradt, amivel viszonylag gyorsan helyre tudja billenteni a mérlegét. A legnagyobb baj az, hogy a beszámolók szerint a Nokia nem is nagyon számít arra, hogy a mostani helyzet egyhamar helyreállna. Úgy vélik, hosszú lehet az éhínséges időszak.

Galéria megnyitása

20 százalékos bevételcsökkenést látnak negyedéves szinten az 5G eszközök forgalmának megzuhanása miatt. Az Egyesült Államokban nagyon lelassultak a fejlesztések, több szolgáltató is csökkentette a fejlesztésekre szánt összegeket. Az USA-ban 40%-kal esett a Nokia forgalma. Korábban a cég Indiában igyekezett új babérokra törni, de a tavalyi jelentős fejlesztéseket követően ott is behúzták a féket és lassabb tempóra álltak be a piaci szereplők.

Egy évvel ezelőtt ebben az időszakban a Nokia még 6,24 milliárd eurós bevételről számolhatott be, most azonban csak 4,98 milliárd dollár lett az árbevétele. Arra számítottak az elemzők, hogy nem fogja hozni a tavaly eredményét, de azért egy 5,67 milliárd eurós forgalmat vártak, amitől végül bőven elmaradt a cég.

Úgy számol a Nokia, hogy nemcsak most, hanem a következő években is a hatékonyság javítására kell majd fókuszálnia. A hírek szerint 2026-ra 800 millió és 1,2 milliárd euró közötti összeget szeretne megspórolni. 2024-ben nagyon szorosra fogják húzni a nadrágszíjat, így 400 millió euróval csökkenthetik a kiadásokat, 2025-ban pedig 300 milliós költségcsökkentést eszközölnének a célok eléréséhez. Persze az ilyen hosszútávú tervek menet közben még mindig változhatnak. A Nokia bízik abban, hogy jobban alakulnak majd a dolgok, mint amire most számítani lehet a kilátások alapján.

Galéria megnyitása

A vállalat úgy látja, hogy az 5G iránti érdeklődés visszaesése más technológiai fejlesztések elmaradásával is magyarázható. Például sokan bíztak abban, hogy az 5G az új önvezető autóknál és az autonóm közlekedésben fontos szerepet fog kapni, de az előrejelzésekkel ellentétben a mai napig nem kezdtek tömegesen terjedni az ilyen megoldások. Most a cég a középsávos hálózat erősítésében bízik, ez segíthet kielégíteni az emberek folyamatosan növekedő adatforgalmi igényeit.

A középsávokat napjaikban csak a hálózati berendezések 25 százaléka támogatja Kínán kívül. Ezen szeretne a Nokia változtatni az új 5G bázisállomásai révén. A cég szerint csak ezzel tudnak jobb minőségű szolgáltatást nyújtani a vállalatok az előfizetők számára, éppen ezért szükség lesz a középsávos eszközök számának növelésére.

A hálózati eszközöket gyártó cégeknek általánosan nincs túl jó éve. Az Ericssonnak is hasonlóképpen kellett cselekednie, mint a Nokiának. Ezreket kellett utcára tennie idén; több körben összesen már közel 10 ezer embertől vált meg a svéd távközlési vállalat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére